A- A+
Με συμμετοχή και των κρατών σε ποσοστό 10% - 20% οι διασώσεις τραπεζών από τον ESM
Σχέδιο που προβλέπει την συμμετοχή των κρατών της Ευρωζώνης με ποσοστό 10% - 20% στις διασώσεις τραπεζών, επεξεργάζεται η Κομισιόν. Λιγότερες και μικρότερες οι αναδιαρθρώσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, οι χώρες θα αναλαμβάνουν το 10% με 20% του λογαριασμού για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να αποκλειστούν «αρνητικά αντικίνητρα, όπως το ενδεχόμενο οι χώρες να εκμεταλλευτούν την παρουσία του ESM και να χαλαρώσουν την εποπτεία τους στις τράπεζες – αλλά και να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα έχουν δικά τους κεφάλαια στο παιχνίδι».

Μικρότερες τράπεζες

Πρόσθεσε ότι οι μελλοντικές τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις θα είναι λιγότερες και μικρότερες, καθώς η ΕΕ θα υιοθετήσει κανονισμούς για το πώς και πότε θα προχωρούν οι διαδικασίες εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών.

«Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα υπάρχει κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση η οποία θα μας δίνει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για το πώς θα προχωρά η εξυγίανση ή η αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η υπόθεση ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις στο μέλλον θα είναι σημαντικά μικρότερες σε όγκο και συχνότητα απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στο Δουβλίνο την Παρασκευή.

Συμφωνία έως τον Ιούνιο

Σημείωσε ότι δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις από το Eurogroup για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ESM αν και ενδεχομένως οι υπουργοί να συμφωνήσουν σε κάποια σημεία. Οι εργασίες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας θα συνεχιστούν το Μάιο και τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή αναμένεται μια πολιτική απόφαση για τα 10 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου αν και η διαδικασία για την επικύρωση της απόφασης στα εθνικά κοινοβούλια ενδεχομένως να σημαίνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα μέσα του Μαΐου για την πρώτη δόση από το πρόγραμμα.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το πακέτο των 10 δισ. ευρώ θα είναι αρκετό για τη διάσωση της χώρας.