A- A+
Αποφάσεις - σοκ για Εθνική και Eurobank – Κρατικοποιούνται (;) με εντολή τρόικας
Στην «αγκαλιά» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) οδηγούνται Εθνική και Eurobank κατ΄ απαίτηση της τρόικας, απόφαση που θα εκμηδενίσει την περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων μετόχων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη το πρωί οι διοικήσεις των δύο τραπεζών σε ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχουν με τα στελέχη του ΤΧΣ, θα καταβάλουν μία τελευταία προσπάθεια να πείσουν την τρόικα ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Λίγα 24ωρα μετά την επιστολή που απέστειλαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία δήλωναν την αδυναμία τους να συγκεντρώσουν την ελάχιστη συμμετοχή του 10% των εκδόσεων νέων μετοχών, καλούνται να πείσουν την τρόικα ότι αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσουν.

Εάν το ΤΧΣ δεν δεχθεί τα επιχειρήματά τους, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δε θα επιτραπεί στις δύο τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Αφεντικό η τρόικα

Σε αυτήν την περίπτωση το 100% των κεφαλαιακών τους αναγκών θα καλυφθεί με συνοπτικές διαδικασίες από το ΤΧΣ, το οποίο θα καταστεί μεγαλομέτοχός τους.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η τρόικα με τον τρόπο αυτό θα δείξει «ποιος είναι το αφεντικό» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αφού ο έλεγχος των δύο τραπεζών περάσει στο ΤΧΣ, θα ακολουθήσει το «ξήλωμα» των διοικήσεών τους και η αντικατάστασή τους με νέες, αποκλειστικής επιλογής του ΤΧΣ.

Απορρόφηση ΤΤ - Proton

Σε αυτήν την περίπτωση οι δύο αυτόνομοι πλέον όμιλοι, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, θα απορροφήσουν τις δύο τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ είναι μοναδικός μέτοχος, την Proton Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Και στη συνέχεια θα αρχίσει το έργο της αναδιάρθρωσης των δύο ομίλων, με αποκλειστικό σκοπό την πώλησή τους σε δύο – τρία χρόνια.

Βέβαια, δεν αποκλείεται οι ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως πχ. της Finansbank ή των θυγατρικών στο εξωτερικό να ξεκινήσει νωρίτερα. Κατά ορισμένες πηγές, «οι δύο τράπεζες θα πουληθούν κομμάτι - κομμάτι».

Σε κάθε περίπτωση, το τραπεζικό σύστημα όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα αποτελεί παρελθόν…