A- A+
Ύστατη προσπάθεια της Eurobank να παραμείνει ιδιωτική - Πώς μπορεί να βρει 580 εκατ. ευρώ
Τον ιδιωτικό της χαρακτήρα θα επιχειρήσει να διατηρήσει η Eurobank, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, κάνοντας μία τελευταία προσπάθεια άντλησης του 10% των κεφαλαιακών της αναγκών από την αγορά.

Τα συνολικά κεφάλαια που χρειάζεται ο όμιλος, με βάση την έκθεση ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέρχονται σε 5,8 δισ. ευρώ.

Δηλαδή για να διατηρήσουν οι ιδιώτες μέτοχοι τον έλεγχο του management θα πρέπει να εισφέρουν στην παρούσα φάση 580 εκατ. ευρώ, ενώ αν εκδοθούν μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) 2 δισ. ευρώ, το ποσό πέφτει στα 380 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει πηγές από τη Eurobank, η διοίκησή της θα κάνει μία ύστατη προσπάθεια να βρει όσο το δυνατό περιοσσότερα χρήματα, μέρος των οποίων θα μπορούσε να αντληθεί από τους ίδιους τους εργαζομένους.

Ειδικότερα, κυκλοφόρησε το σενάριο κάθε εργαζόμενος να εισφέρει 1 ή 2 μισθούς για τη συμμετοχή στην αύξηση, μέσω των οποίων ωστόσο το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

Αναλαμπή στο ΧΑ

Τα υπόλοιπα κεφάλαια δύσκολα θα βρεθούν από τους μετόχους, εάν δεν μπει κάποιος μεγάλος επενδυτής.

H διοίκηση της τράπεζας θα κληθεί να φέρει την αποστολή της εις πέρας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς έως και το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ληφθεί η σχετική απόφαση από τη γενική συνέλευση των μετόχων και έως το τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Οι επενδυτές πάντως στο χρηματιστήριο πανηγύρισαν το σενάριο η Eurobank να μείνει ιδιωτική αποτελώντας τον τέταρτο πόλο τους συστήματος, «γυρίζοντας» τη μετοχή της τράπεζας από το limit down του -30% στο +20%.