A- A+
Οριστικό: ΕΤΕ και Eurobank κρατικοποιούνται και περνούν στον έλεγχο της τρόικας
Υπό τον άμεσο έλεγχο της τρόικας περνούν οι Εθνική Τράπεζα και Eurobank, οι διοικήσεις των οποίων ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αδυνατούν να καλύψουν το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου.

Με την επιστολή που απέστειλαν το απόγευμα της Κυριακής οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ενημέρωσαν τις αρχές ότι αδυνατούν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, για να συνεχίσουν οι μέτοχοι των συστημικών τραπεζών να εκλέγουν το management τους, θα πρέπει να εισφέρουν το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου.

Ως εκ τούτου, οι όμιλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank θα περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Και έτσι η τρόικα που ελέγχει πλήρως τη διοίκηση του Ταμείου, θα αποφασίζει κατά το δοκούν για τις τύχες των ελληνικών τραπεζών.

Η ανακοίνωση της ΕΤΕ

«Με απόφαση των θεσμικών Αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών οι Τράπεζες Εθνική και Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα διαδικασίες της συγχώνευσης αναστέλλονται» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το πρωί η Εθνική Τράπεζα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας συνέρχεται την Τρίτη για να αποφασίσει τη σύγκληση, κατά νόμο, Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου

«Η τελική απόφαση για τη συγχώνευση των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις» καταλήγει η διοίκηση της ΕΤΕ.

Eurobank: Το ΤΧΣ θα αποφασίσει

Στη δική της ανακοίνωση η Eurobank αναφέρει ότι με απόφαση των αρμοδίων θεσμικών αρχών και με σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, γεγονός που συνεπάγεται την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής τους.

Η τράπεζα τονίζει ότι οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το ΤΧΣ.

Η Eurobank θα συγκαλέσει την Τρίτη 9 Απριλίου 2013 το Διοικητικό της Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

«Όπως είναι γνωστό, το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί για την πλήρη κάλυψη των ΑΜΚ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχει ήδη προκαταβάλει τα αναγκαία κεφάλαια, διασφαλίζοντας απολύτως τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζοντας πλήρως όλες τις καταθέσεις, στο σύνολό τους» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.