A- A+
Κάτω από 4,50% το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες
Νέα πτώση σημείωσαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων το Φεβρουάριο, υποχωρώντας κατά μέσον όρο κάτω από το επίπεδο του 4,50% για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων συμφωνημένης διάρκειας έως και 1 έτος που συνάφθηκαν το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 4,49%.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα που οι αποδόσεις καταγράφουν πτώση, ως αποτέλεσμα της προς τα κάτω αναπροσαρμογής των επιτοκίων των προθεσμιακών από όλες τις τράπεζες.

Σε σχέση με την αρχή του χρόνου η υποχώρηση έχει φτάσει τις 21 μονάδες βάσης, με τα μέσα επιτόκια να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν το Σεπτέμβριο του 2011.

Έρχεται νέα πτώση

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία τους επόμενους μήνες, εφόσον δεν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης απέναντι στο σύστημα.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι αν τα πράγματα κυλίσουν ομαλά, έως το τέλος του 2013 το «ταβάνι» στα επιτόκια των προθεσμιακών θα διαμορφώνεται κάτω από το 3%.

Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί μία μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των καταθέσεων κάτω και άνω των 100.000 ευρώ, που αποτελεί και το πανευρωπαϊκό όριο ασφαλείας.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξελιχθεί ομαλά, χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Για να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας χρησιμοποιήστε το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεωντου Moneyonline.gr.