A- A+
ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο του ευρώ - Προβλέψεις για μείωσή του έως τον Ιούνιο
Αμετάβλητο στο επίπεδο το 0,75% διατήρηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το επιτόκιο του ευρώ, παρά τις πιέσεις που δέχεται για ανάληψη δράσης με στόχο την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, που έχει περιέλθει σε ύφεση.

Παρά το γεγονός ότι ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν υπέκυψε στις πιέσεις αυτές, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας σημείωσε πως είναι έτοιμος να κόψει τα επιτόκια αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι δείκτες οικονομικού κλίματος, σημειώνει σε έκθεση της η Citi.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως «η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά όλες τις πληροφορίες για τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και θα αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο για την σταθερότητα των τιμών».

Δεν είναι πλέον λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν ότι μέχρι το καλοκαίρι τα επιτόκια του ευρώ θα διαμορφωθούν σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Στο 0,50% τα επιτόκια

Μεταξύ τους οι οικονομολόγοι της Citi, οι οποίοι διαβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάση στο 0,50% το Μάιο ή τον Ιούνιο, λόγω της οικονομίας αδυναμίας της ευρωζώνης και της περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού.

Επιπλέον, εκτιμά ότι σύντομα η ΕΚΤ θα αποφασίσει την αποδοχή των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως εγγύηση για τις χορήγηση ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό δίνει ένα κίνητρο στα πιστωτικά ιδρύματα να χορηγήσουν δάνεια σε αυτήν την κατηγορία των πελατών, καθώς θα μπορούν στη συνέχεια να τα τιτλοποιήσουν εξασφαλίζοντας φθηνή ρευστότητα.