A- A+
Με αφορολόγητο το τέλος ακινήτων - Μέσω ΔΕΗ και το 2013 - Ποια συνταγή προτείνει η Alpha Bank (upd)
Χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι το έκτακτο τέλος στα ακίνητα, όπως συμφώνησαν την Τετάρτη το βράδυ οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Φόρος και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν για την πρόταση που θα καταθέσουν στην τρόικα σε σχέση με το «χαράτσι». Η συμφωνία τους προβλέπει τα εξής:

- Επιβολή μειωμένου σε σχέση με πέρυσι τέλους επί της ακίνητης περιουσίας

- Στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η είσπραξη θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και στα υπόλοιπα μέσω των εφοριών

- Το τέλος θα επιβάλλεται με βάση μία προοδευτική κλίμακα, ενώ θα προβλέπεται και αφορολόγητο όριο

Οι δηλώσεις των αρχηγών

«Θα προσέλθουμε με κοινή θέση για το ειδικό τέλος ακινήτων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως είπε, «το χαράτσι στα ακίνητα θα συνεχίζεται να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Θα υπάρξει ελάφρυνση στον φόρο στα ακίνητα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «πρέπει να περάσουμε από το ΕΕΤΗΔΕ στον ενιαίο φόρο ακινήτων, προοδευτικό και με όριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται για το 2013 από την ΔΕΗ και το 2014 μέσω των ΔΟΥ.

Alpha Bank: Αναγκαίος φόρος

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank τονίζει ότι είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός της φορολογίας των ακινήτων, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την έγκαιρη επιβολή ενός ενιαίου και μοναδικού φόρου κατοχής ακινήτων, τύπου ΕΕΤΗΔΕ (σ.σ. το χαράτσι μέσω ΔΕΗ).

Οι συντελεστές τους θα πρέπει σύμφωνα με την τράπεζα να είναι ελαφρά υψηλότεροι από το 0,3% έως 0,4% που ήδη εφαρμόζεται στον ΕΕΤΗΔΕ, ώστε να μην υπονομευθεί η απόδοση του φόρου από την σύσταση κάποιου σχετικά περιορισμένου αφορολόγητου ορίου για κοινωνικούς σκοπούς.

Με ένα τέτοιο φόρο οι αναγκαίες εισπράξεις ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ θα είναι εξασφαλισμένες, χωρίς να φαλκιδεύεται πλήρως η λειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Κατάργηση ΦΑΠ

Η Alpha Bank έπισημαίνει ότι ο ΕΕΤΗΔΕ όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να διατηρηθεί (ενδεχομένως με μικρές βελτιώσεις) ως ο μόνος φόρος για την φορολογία της ακίνητης περιουσίας με κατάργηση όλων των άλλων φόρων και ιδιαίτερα των ΦΑΠ 2011 και 2012 και ακόμη και των φόρων επί των συναλλαγών ακινήτων.

Σχετικά με τις αναφερόμενες διαφωνίες με την Τρόικα όσον αφορά τον φόρο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ), η Alpha Bank υπογραμμίζει την αξιοσημείωτη αποδοτικότητα της είσπραξης των εσόδων από τον ΕΕΤΗΔΕ, τα οποία ανήλθαν στα 2,86 δισ. ευρώ το 2012 και στα 490 εκατ. ευρώ στο 1ο 2μηνο 2013 (έναντι στόχου για είσπραξη 368 εκατ. ευρώ στο 2μηνο αυτό), ενώ για το 2013 ως σύνολο προγραμματίζεται η αύξηση των εσόδων από τον ΕΕΤΗΔΕ στα 3,17 δισ. ευρώ.

«Αυτή η υψηλή αποδοτικότητα των εισπράξεων από τον ΕΕΤΗΔΕ και η αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου επί των ακινήτων, οδήγησε όπως ήταν φυσικό, την Κυβέρνηση να προγραμματίσει την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ με τον ίδιο τρόπο, μέσω της ΔΕΗ, και κατά το 2013» προσθέτει σχετικά η τράπεζα.

Υπερφορολόγηση

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, το πρόβλημα όσον αφορά τους φόρους περιουσίας δεν είναι ο ΕΕΤΗΔΕ, αλλά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει τα εκκαθαριστικά και εισπράττει τον φόρο από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και σχεδιάζει να εισπράξει επίσης εντός του 2013 και τον ΦΑΠ του 2011 και τον ΦΑΠ του 2012 και ακόμη και τον ΕΕΤΗΔΕ του 2013.

Από τον ΕΕΤΗΔΕ έχει προγραμματίσει να εισπράξει έσοδα ύψους 3,18 δισ. ευρώ το 2013, ενώ τα έσοδα από τους ΦΑΠ των ετών 2010, 2011 και 2012 θα καταγραφούν στους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών (ΠΟΕ), από όπου προγραμματίζεται η είσπραξη επιπλέον ποσού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

«Ωστόσο, η επιβολή ταυτόχρονα όλων των ανωτέρω φόρων επί των ακινήτων το 2013 (δηλαδή στο πιο κρίσιμο έτος στο οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και της οικονομίας γενικότερα), συμβάλλει στην περαιτέρω πτώση (αντί για την αναγκαία ανάκαμψη) της ζήτησης και των συναλλαγών επί ακινήτων, η οποία ήδη έχει καταποντιστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το 2012» τονίζει η Alpha Bank.

Η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ χωρίς την κατάργηση των ΦΑΠ αποτελεί εξόφθαλμη υπερ-φορολόγηση των ακινήτων και έχει οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια την αγορά ακινήτων υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, προσθέτοντας ότι «χωρίς δε αναζωπύρωση των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων η απόδοση της φορολογίας των ακινήτων θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση και των άλλων φόρων».

Διαβάστε επίσης

* Προς μείωση 15% -20% το «χαράτσι» της ΔΕΗ με ταυτόχρονη αύξηση του ΦΑΠ