A- A+
Στο 2009 επέστρεψαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ μέσα σε λίγους μήνες
Στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2009 έχουν υποχωρήσει οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, καθώς η υποχώρησή τους συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2013, τάση που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με τη βάση τη μηνιαία εξέλιξη του δείκτη τιμών που καταρτίζει, η αποκλιμάκωση δείχνει πλέον να σταθεροποιεί τις τιμές σε επίπεδα του 2009.

Η μείωση κατά μέσο όρο έφτασε το 2,06% σε 931 κωδικούς ενώ σημαντική μείωση εμφανίζουν και οι επιμέρους δείκτες.

Κατά 1,81% μειώθηκε ο δείκτης τροφίμων και αλκοολούχων ποτών και κατά 2,50% ο δείκτης προϊόντων καθαριότητας και υγιεινής.

Τα αίτια της πτώσης

Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των προσφορών και εκπτώσεων οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Οι μειώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής της αγοράς (προμηθευτών και αλυσίδων σουπερμάρκετ) στις συνθήκες τις κρίσης, την ένταση του ανταγωνισμού και στη σχετική σταθεροποίηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του δείκτη τιμών όταν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ (από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011).

Σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών παρουσιάζει μείωση την τριετία 2010-2012 κατά σχεδόν 4,5%, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αν ληφθεί υπόψη η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και στις τιμές της ενέργειας (καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια).