A- A+
Προς μείωση 15% -20% το «χαράτσι» της ΔΕΗ με ταυτόχρονη αύξηση του ΦΑΠ
Εναλλακτική λύση που προβλέπει τη μείωση του έκτακτου τέλους ακινήτων κατά 15% - 20%, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η αναβολή καθιέρωσης του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα για το 2014 οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων προκειμένου να «περάσει» πολιτικά η διατήρηση της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ και τη φετινή χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό να συνεχιστεί η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά ο υπολογισμός του θα γίνεται με χαμηλότερους συντελεστές, που θα οδηγούν σε μείωση της επιβάρυνσης κατά 15% - 20%.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να αναπληρωθούν ως εξής:

  • Να αυξηθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο οποίος το 2012 είχε αφορολόγητο όριο τις 200.000 ευρώ
  • Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.
  • Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του.
  • Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).