A- A+
Επιταγή εργασίας για 35.000 νέους έως 29 ετών με πλήρη μισθό και ασφάλιση
Πρόγραμμα κατάρτησης και επιδότησης της απασχόλησης με στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας 35.000 νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών ξεκίνησε το υπουργείο Εργασίας. Δικαιούχοι και αιτήσεις υπαγωγής.

Ο λόγος γίνεται για την «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους», που αποτελεί την πρώτη δράση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Η «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» συνιστά μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων τριών φάσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη και αξιοποιεί τις διαφορετικές ανάγκες των άνεργων νέων, ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο.

Τρεις φάσεις

Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι:

α) θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,

β) θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και

γ) με το πέρας της πρακτικής άσκησης θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδο-τούμενες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.

Πρόκειται για μια συνεκτική δράση που σκοπεύει όχι μόνον να προσφέρει μια πρώτη επαφή των νέων με την αγορά εργασίας, αλλά και να παρέχει την άμεση προοπτική για μία θέση απασχόλησης, στον τομέα κατάρτισής τους.

Ο μισθός

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης οι νέοι θα λαμβάνουν 5 ευρώ την ώρα, δηλαδή θα κερδίσουν συνολικά 400 ευρώ.

Ο μισθός τους πέντε μήνες της πρακτικής άσκησης θα ανέλθει στα 460 ευρώ το μήνα για αποφοίτους ΑΕΙ - ΤΕΙ και σε 400 ευρώ για απόφοιτους Υποχρεωτικής-Δευτεροβάθμιας-Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, η πρόσληψη σε επιχειρήσεις θα γίνεται με βάση τον κατώτατο μισθό που ισχύει στην αγορά, δηλαδή 586 ευρώ για νέους άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για μικρότερης ηλικίας εργαζομένους.

Οι νέοι θα μπορούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας κάνοντας χρήση των προγραμμάτων επιδότησης εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ.

Δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΑΤΕΙ», απαιτείται να έχουν

i) πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωση περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΑΕΙ ή το ΑΤΕΙ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

ii) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95 καθώς και

iii) να είναι εγγεγραμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δικαίωμα συμμετοχής επίσης έχουν και όσοι συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις.

Β. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» απαιτείται

i) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95, καθώς και

ii) να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να προβούν σε καμία μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.

Υποβολή αιτήσεων

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προκειμένου να εξασφαλίσει την ομοιόμορφη πληροφόρηση, τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα αλλά και, κυρίως, τον αδιάβλητο και αντικειμενικό χαρακτήρα της διαδικασίας, έχει διαμορφώσει ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος, την //www.voucher.gov.gr, μέσω της οποίας αποκλειστικά θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και των δικαιολογητικών.

Επιπλέον, η βαθμολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα, ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 2013 και θα λήξει στις 22 Μαΐου 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι, από 2 Απριλίου 2013, μπορούν να βρουν το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης στις ιστοσελίδες: //www.ypakp.gr/, //www.epanad.gov.gr/, //www.eye-ekt.gr/.

Παράλληλα, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το πρόγραμμα με αριθμό 800 11 44444, με σκοπό την άμεση παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης αλλά και την καταγραφή και επίλυση τυχόν θεμάτων που ανακύψουν.