A- A+
Reuters: Χτύπημα σε Ισπανία και Σλοβενία αναμένουν τώρα οι οικονομολόγοι
Την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα ζητήσει πακέτο διάσωσης διατυπώνουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters, «βλέποντας» Ισπανία και Σλοβενία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου, οι 36 από τους 48 οικονομολόγους που συμμετείχαν υποστήριξαν ότι θα αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια και άλλες χώρες, με τους περισσότερους να αναφέρουν την Ισπανία και την Σλοβενία.

«Η κυπριακή συμφωνία έφερε την ευρωπαϊκή κρίση σε ένα νέο επίπεδο» δήλωσε η Lena Komileva της G+ Economics, λέγοντας ότι τα ευρώ στην Κύπρο δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πλέον όπως τα ευρώ σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Ελεγχοι για μήνες στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, 38 από τους αναλυτές τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, λέγοντας ότι η εναλλακτική θα ήταν ανεξέλεγκτη έξοδος κεφαλαίων από τη χώρα.

Οι 30 από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, προέβλεψαν ότι οι έλεγχοι θα κρατήσουν μήνες, ενώ 13 εκτίμησαν ότι θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Τρεις υποστήριξαν ότι μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για χρόνια.

«Η Ισλανδία έχει ακόμα κεφαλαιακούς ελέγχους, οπότε ίσως χρειαστούν μήνες αν όχι χρόνια στην Κύπρο προτού η κατάσταση σταθεροποιηθεί» ανέφερε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες.

Οι παρενέργειες

Η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ότι η διάσωση της Κύπρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο στην αντιμετώπιση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων στην ευρωζώνη, έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη διαμάχη για το αν αυτή είναι η ορθή λύση.

Στη δημοσκόπηση του Reuters, 19 οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η επιλογή να κλείσει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αντί να ανακεφαλαιοποιηθεί, αποτελεί καλύτερη προσέγγιση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Αντίθετοι στην άποψη αυτή ήταν 14 οικονομολόγοι, ενώ 12 ανέφεραν ότι δεν έχει καμία διαφορά.