A- A+
Πενθήμερη παράταση στα περιοριστικά μέτρα στην Κύπρο - Οι επιτρεπόμενες συναλλαγές
Νέο διάταγμα που παρατείνει για πέντε ημέρες τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο εξέδωσε η κεντρική τράπεζα του νησιού. Ποιες συναλλαγές επιτρέπονται και τι απαγορεύεται.

Όπως είχε αναφερθεί πριν από την επανέναρξη των εργασιών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στον τομέα της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και προβαίνει σε ανάλογες προσαρμογές.

Με το πρώτο διάταγμα που εξέδωσε η κυπριακή νομισματική αρχή οι περιορισμοί ίσχυαν για τέσσερις ημέρες, ενώ με το δεύτερο παρατείνονται για άλλες πέντε ημέρες.

Η τράπεζα της Κύπρου αναμένεται με συνεχή διατάγματα να παρατείνει την περίοδο των περιορισμών για όσο χρειαστεί. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων ενδέχεται να αρθούν σε ένα μήνα

Οι περιορισμοί

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο διάταγμα προβλέπει τα εξής:

1. Διευκρινίζεται ότι πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Δημοκρατίας, μέσω χρεωστικής ή/και πιστωτικής ή/και προπληρωμένης κάρτας, επιτρέπονται χωρίς περιορισμό.

2. Επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο από λογαριασμό προειδοποίησης φυσικών προσώπων σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

3. Η εξαργύρωση επιταγών απαγορεύεται και με το νέο διάταγμα, όπως απαγορεύεται και κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

4. Για ταξίδια απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν των χιλίων ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

Εξαιρέσεις

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται πράξεις όπως οι ακόλουθες:

  • πληρωμή για συναλλαγή που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων
  • πληρωμή μισθών υπαλλήλων με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων
  • έξοδα συντήρησης μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ανά τρίμηνο
  • δίδακτρα προσώπου που σπουδάζει στο εξωτερικό
  • πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας