A- A+
Σάλλας: Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες
Καθησυχαστικός σε σχέση με την ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς στη δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου του 2012.

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες, μετά την αναταραχή στην Κύπρο, αλλά και τις αντιφατικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, υπήρξε κάποια ανησυχία αναφορικά με τις καταθέσεις, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, θα ήθελα να επισημάνω ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και θωρακισμένο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.

Όπως εξηγεί, με την κεφαλαιακή αποκατάσταση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση εντός του πλαισίου του ευρωσυστήματος, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό μας σύστημα είναι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ζημιές το 2012

«Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την απόκτηση της ΑΤΕbank και της Γενικής Τράπεζας, προχώρησε στην εξαγορά των εγχώριων τραπεζικών δραστηριοτήτων των Tραπεζών Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Tράπεζας, μετά από διαδικασία υποβολής προσφορών που οργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)» σημειώνει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Σταύρος Λεκκάκος.

Μετά τη συναλλαγή αυτή, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε 98 δισ, ευρώ με 1.650 καταστήματα και περίπου 24.000 υπαλλήλους.

Τα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του 2012 του Ομίλου Πειραιώς ανήλθαν σε 1.322 εκατ, ευρώ, ενώ η συνολική απομείωση δανείων και λοιπών στοιχείων ενεργητικού ήταν 2.508 εκατ, ευρώ, διαμορφώνοντας το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους σε -513 εκατ. ευρώ.

Μείωση εξόδων

Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας ανήλθαν σε 2.217 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά έξοδα σε 909 εκατ, ευρώ, ενσωματώνοντας για 5 μήνες την ΑΤΕbank και για ½ μήνα τη Γενική Τράπεζα.

Σε συγκρίσιμη βάση, το λειτουργικό κόστος του Ομίλου μειώθηκε κατά 9% ετησίως, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά το στόχο που είχε τεθεί από τη Διοίκηση της Τράπεζας για το 2012.

«Η Τράπεζα Πειραιώς, με αυξημένη ευθύνη από τη σημαντική βελτίωση της θέσης της στην ελληνική αγορά, στοχεύει στην προσφορά επαρκούς ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με ανταγωνιστικούς όρους, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει ο κ. Λεκκάκος.

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων