A- A+
Σε υψηλό 10 μηνών οι καταθέσεις στην Ελλάδα το Φεβρουάριο - Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ
Σημαντική άνοδο της τάξης των 3 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αναλυτικότερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της εγχώριας νομισματικής αρχής, στο τέλος Φεβρουαρίου τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 164,02 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο η αύξηση των καταθέσεων έφτασε τα 3,05 δισ. ευρώ, ωθώντας τα μεγέθη στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο.

Μετά και την αύξηση αυτή, έχουν σχεδόν αναπληρωθεί οι απώλειες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2012 λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε η διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν τη χρηματοδότησή τους από το Ευρωσύστημα.

Η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δανεισμός από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 11 δισ. ευρώ περίπου, στα 96,38 δισ. ευρώ.

Η μείωση αυτή κατέστη δυνατή λόγω της επιστροφής καταθέσεων στο σύστημα, αλλά και λόγω της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες συστημικές τράπεζες έλαβαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τίτλους του EFSF, τις οποίες κατέθεσαν στην ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας.

Μείωση του ELA

Με τον τρόπο αυτό περιόρισαν τη χρηματοδότηση από τον ακριβό έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) κατά 10 δισ. ευρώ περίπου μέσα σε ένα μήνα, από τα 31,42 δισ. ευρώ στα 21,15 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

Από τη μία πλευρά, η ανησυχία στις τάξεις των αποταμιευτών επανήλθε δριμύτερη, αλλά από την άλλη εκτιμάται ότι θα υπάρχει εισροή καταθέσεων από την Κύπρο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ

Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα οποία είναι ελαφρώς διαφοροποιημένα, λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση, διαμορφούμενες στο τέλος Φεβρουαρίου στα 171,1 δισ. ευρώ.

Μέσα σε ένα μήνα η άνοδος των υπολοίπων ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων στο εγχώριο σύστημα, καθώς βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη στην αγορά.