A- A+
Οδηγία για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε διασώσεις τραπεζών προωθεί η Ευρωβουλή
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλο θα απαιτήσει να αναλάβουν ζημιές οι μεγαλοκαταθέτες σε περίπτωση που οι τράπεζές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα, υπογραμμίζει σουηδός ευρωβουλευτής στο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες, η σκληρή αντιμετώπιση των μεγαλοκαταθετών να θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό νόμο, καθιστώντας τις μόνιμες στις μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις.

«Πρέπει να μπορείς να εφαρμόσεις το bail in και με τους μεγάλους καταθέτες» τόνισε ο Gunnar Hokmark, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις χώρες της ΕΕ για την εκπόνηση νέου νόμου για τις προβληματικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ είναι προστατευμένες. Οι καταθέσεις άνω αυτού του ποσού είναι ανασφάλιστες και θα μεταχειρίζονται ως μέρος των κεφαλαίων που μπορούν να υποστούν ζημιά».

Νόμος το 2015

'Οπως τόνισε, η πλειοψηφία των συναδέλφων του στο ευρωκοινοβούλιο στηρίζει αυτή την άποψη, προσθέτοντας ότι «οι καταθέτες θα πρέπει να ελέγχουν την υγεία των τραπεζών στις οποίες τοποθετούν τις καταθέσεις τους».

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «εάν βάλεις τα λεφτά σου στη Royal Bank of Scotland ή στη Deutsche BANK, αναλόγως του πώς δουλεύει αυτή η τράπεζα, αναλαμβάνεις ένα ρίσκο. Πρέπει να γνωρίζεις ότι αναλαμβάνεις αυτό το ρίσκο».

Ο νόμος, που θα εισάγει τρόπος επιβολής ζημιών σε ομολογιούχους, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015.