A- A+
Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η επαναλειτουργία των κυπριακών τραπεζών - Αναμένονται περιορισμοί
Με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις μετρητών αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Πέμπτη όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές έως την Τετάρτη 27/3.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης πήρε πίσω αργά το βράδυ της Δευτέρας την αρχική του απόφαση να ανοίξουν όλες οι τράπεζες, πλην Κύπρου και Λαϊκής, από την Τρίτη, και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό.

Όπως μετέδωσαν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, μετά από πιέσεις της κυβέρνησης, η οποία φοβήθηκε το ενδεχόμενο ενός bank run σε περίπτωση που δεν ετίθετο κανένας περιορισμός, η τράπεζα της Κύπρου αποφάσισε όλα τα υποκαταστήματα στο νησί να παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη.

Σε σχέση με τους περιορισμούς που θα τεθούν μετά την επαναλειτουργία τους, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής τόνισε ότι θα εφαρμοστούν σε δύο επίπεδα, καθώς θα είναι περισσότερο αυστηροί για τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες σε σχέση με όλο το υπόλοιπο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup οι καταθέσεις σε όλες τις υπόλοιπες τράπεζες, πλην Κύπρου, Λαϊκής, με δραστηρότητα στο νησί δεν υπόκεινται σε καμία απώλεια.