A- A+
Ανοίγουν στην Κύπρο οι τράπεζες πλην Κύπρου - Λαϊκής που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη
Απόφαση για την επαναλειτουργία όλων των τραπεζών, πλην Κύπρου και Λαϊκής, από την Τετάρτη, χωρίς περιορισμού, έλαβε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου. Ο λόγος καθυστέρησης των 2 μεγάλων.

Πρόκειται για μία απόφαση που έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, καθώς η μη επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων είναι δυνατόν να οδηγήσει σε πανικό σε περίπτωση που υπάρξουν μεγάλες εκροές.

Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή θα επαναλειτουργήσουν δύο ημέρες αργότερα, ώστε να έχει προηγηθεί η προσαρμογή του λογισμικού τους συστήματος μετά την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Αν και πρόθεση της κυπριακής νομισματικής αρχής είναι τα δύο πιστωτικά ιδρύματα να λειτουργήσουν χωρίς περιοριστικούς όρους από την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είναι ακόμη βέβαιο τι θα συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες για τη στήριξη του συστήματος σε αυτή τη δύσκολη φάση.

Ανακοίνωση ΕΚΤ

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναγνωρίζει τη συμφωνία του Eurogroup με τις κυπριακές αρχές, η οποία σκιαγραφεί τα βασικά στοιχεία του προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για την Κύπρο,» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «η ακλόνητη εφαρμογή είναι το σημείο κλειδί για την Κύπρο ώστε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές και να επιστρέψει στην ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό».

«Σήμερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην απορρίψει το αίτημα για βοήθεια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στενά» καταλήγει η Ευρωτράπεζα