A- A+
Αγνωστο πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο - Σαρωτικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων
Χρόνος θα χρειαστεί για την επαναλειτουργία των τραπεζών στην Κύπρο, καθώς η εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Έρχονται σαρωτικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup που προβλέπει «κούρεμα» στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου και διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας με απώλειες έως 100% για τα υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ, δεν προϋποθέτει την ψήφιση ενός νέου νόμου.

Με τα ήδη ψηφισθέντα νομοσχέδια παρέχονται στο διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου υπερξουσίες, που του δίνουν τη δυνατότητα να ελέγξει πλήρως τη ρευστότητα στην τοπική αγορά.

Το άνοιγμα των τραπεζών

Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες για την εξυπηρέτηση του κοινού. Το πιο πιθανό είναι αυτό να συμβεί μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο λόγω του πρωτόγνωρου της διαδικασίας δεν μπορεί να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις.

Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα «παγώσουν» όλα τα υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα. Στη μεν πρώτη εκκρεμεί ο υπολογισμός του ποσοστού του «κουρέματος», ενώ στη δεύτερη οι καταθέτες θα αναμένουν αποζημίωση από το προϊόν εκκαθάρισης της «κακής» Λαϊκής.

Εξάλλου, πριν το άνοιγμα των τραπεζών αναμένεται να εφαρμοστούν πολύ αυστηροί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων στο σύστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εκροές καταθέσεων, που προβλέπεται να είναι σημαντικές.

Περιοριστικά μέτρα

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σίγουρη θεωρείται η επιβολή πλαφόν στο ημερήσιο όριο αναλήψεων στις 10.000 ευρώ, ενώ αν χρειαστεί ο κεντρικός τραπεζίτης θα μπορεί να μετατρέπει λογαριασμούς πρώτης ζήτησης σε προθεσμιακούς, προκειμένου να αποτρέψει εκροές από το σύστημα.

Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τη διάρκεια των προθεσμιακών καταθέσεων, ώστε να μην μπορεί ο καταθέτης να προχωρήσει σε ανάληψη των χρημάτων του.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει πλέον η κεντρική τράπεζα Κύπρου με μία απλή απόφαση είναι τα ακόλουθα:

  1. Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών
  2. Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
  3. Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας
  4. Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
  5. Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας
  6. Απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
  7. Περιορισμός στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών
  8. Απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών
  9. Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος
  10. Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
  11. Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
  12. Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.