A- A+
Ζητούν «κούρεμα» έως 60% στην Τράπεζα Κύπρου - 30% με 40% αντιπρότεινε η Κύπρος
«Κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο σε ποσοστό 50% - 60% προτείνει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση και ετοιμάζεται να καταθέσει δική της αντιπρόταση.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA , που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ.

Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή.

Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.

Απειλές Αναστασιάδη

Με παραίτηση και προσφυγή σε νέες εκλογές φέρεται να προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το MEGA Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε την προειδοποίηση για παραίτηση του σε συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Με βάση τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, ο κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η λύση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ δεν είναι λειτουργική και αντιπρότεινε την επιβολή «κουρέματος» 30% - 40% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου.