A- A+
Προωθείται έκτακτη εισφορά 0,3% στις ισπανικές καταθέσεις για τη συγκέντρωση 2 δισ. ευρώ
Σχέδιο που προβλέπει τη συνεισφορά όλων των τραπεζών της χώρας με 2 δισ. ευρώ για την αποζημίωση «καμμένων» επενδυτών, με την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3 τοις χιλίοις στις καταθέσεις, προωθεί η ισπανική κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας οι ισπανικές τράπεζες θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικά 2 δισ. ευρώ στο ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων που λειτουργεί στη χώρα, προκειμένου να αποζημιωθούν μερικώς επενδυτές που έχασαν χρήματα αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας που έχουν πλέον κρατικοποιηθεί.

Στο σχέδιο διάσωσης θα συμμετάσχουν όλες οι τράπεζες, εισφέροντας 3 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ κατάθεσης που διατηρούν σε αυτές οι πελάτες τους.

Έκπτωση 30% στις εισφορές θα έχουν όσες τράπεζες έχουν ήδη συμμετάσχει εθελοντικά σε προγράμματα διάσωσης πιστωτικών ιδρυμάτων που κατέρρευσαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Είναι «κούρεμα»;

Η πρώτη καταβολή θα γίνει το πρώτο 20ήμερο του 2014, με την εξόφληση του 40% της υπολογιζόμενης εισφοράς. Το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να αποπληρωθεί σε βάθος 7ετίας.

Η συγκεκριμένη εισφορά, αν και είναι πάρα πολύ μικρή για τα δεδομένα της ισπανικής τραπεζικής αγοράς, έχει συμβολικό χαρακτήρα, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης πανικού στους καταθέτες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αφού το ταμπού της προστασίας των καταθέσεων έσπασε.

«Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν ένα τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση λόγω της αύξησης των επισφαλειών; Θα πληρώσουν το κόστος οι καταθέτες;» αναρωτιέται έμπειρος τραπεζίτης.