XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Alpha Bonus: Διπλή επιβράβευση στα ΑΒ την Τετάρτη
MyAXA Doctor: Το app που σας συνδέει με το γιατρό σας
Aegean Airlines: 9 πόλεις στο εξωτερικό με έκπτωση 20%
HSBC: Αμοιβαία κεφάλαια εισοδήματος για μέρισμα ανά μήνα
Eurobank: Online ασφάλιση ΙΧ μέσω Eurolife
Online σούπερ μάρκετ με έκπτωση 13% με όλες τις κάρτες
Diners: Δώρο 2.000 Bonus πόντοι στα Hondos Center
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Οικονομία
Μειώσεις προσωπικού από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα - Έρευνα της ΕΤΕ
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2013 12:01

Οι ελληνικές ΜμΕ δείχνουν να προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις νέες συνθήκες της οικονομίας, υιοθετώντας διαρθρωτικά μέτρα αντιμετώπισης της μειωμένης ζήτησης, δείχνει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας.

Ο όμιλος δημοσίευσε την εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), βάσει δείγματος σχεδόν 1.000 εταιρειών.

Η έρευνα επιχειρεί να αποτυπώσει τις σημαντικές μεταβολές που διενεργούνται στις ελληνικές ΜμΕ μέσω διαχρονικής απεικόνισης της κατάστασης και των αναγκών τους, ενώ με βάση μια σειρά από τυποποιημένες  ερωτήσεις δομείται ο Δείκτης Εμπιστοσύνης της ΕΤΕ για τις ΜμΕ. Επιπλέον, αυτή η μελέτη κανει ειδική μνεία  στο πιο δυναμικό κομμάτι των ΜμΕ – τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις με σκοπό να αναδείξει τους παράγοντες επιτυχίας τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα δειλά σημάδια σταθεροποίησης της συγκυρίας, υπό την ασφυκτική πίεση της χαμηλής ρευστότητας.

Το 51% του εταιρικού τομέα των ΜμΕ έχει ήδη προβεί σε μειώσεις προσωπικού (από 18% το 2009), ενώ το 17% των ΜμΕ δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε κλείσιμο καταστημάτων (από 1% το 2009).

Περιοριστικές πολιτικές

Υπό αυτό το κλίμα, οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές για την πλειοψηφία των ΜμΕ παραμένουν περιοριστικές.

Συγκεκριμένα, το 21% των ΜμΕ εκτιμά ότι θα μειώσει τις επενδύσεις του κατά το επόμενο εξάμηνο και το 30% δηλώνει ότι θα περιορίσει μελλοντικά την απασχόληση στην επιχείρηση στο ίδιο διάστημα (ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που έχει ήδη προβεί σε μειώσεις προσωπικού).

Παράλληλα, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί έντονο πρόβλημα για το 40% του εταιρικού τομέα των ΜμΕ, καθώς:

(i) κατά την τελευταία διετία οι καθυστερήσεις εισπράξεων από πελάτες έχουν αυξηθεί κατά 7 ημέρες ενώ οι πληρωμές προς προμηθευτές γίνονται συντομότερα κατά 21 ημέρες και

(ii) η χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών συνεχώς περιορίζεται (35% των συναλλαγών των ΜμΕ στα τέλη του 2012 από 57% το 2009). Συνεπώς, είναι σημαντικό να προωθηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προγράμματα στήριξης της ρευστότητας των ελληνικών ΜμΕ (από την ΕΤΕπ και το ΕΤΕΑΝ μεταξύ άλλων).

Σημάδια σταθεροποίησης

Ωστόσο, μέσα στο γενικότερα περιοριστικό περιβάλλον, κάποια πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομικής συγκυρίας αρχίζουν να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους.

Συγκεκριμένα, σημειώνουμε την οριακή αύξηση του ποσοστού των ΜμΕ που δηλώνουν ότι ακολουθούν αναπτυξιακή πολιτική (26% των ΜμΕ στα τέλη του 2012 από 23% στις αρχές του 2012).

Υπογραμμίζουμε ότι ένα σταθερά υψηλό ποσοστό των ΜμΕ έχει υιοθετήσει υγιείς αντιδράσεις στην κρίση, επενδύοντας στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης της ΕΤΕ για τις ΜμΕ, αν και παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα, σημείωσε άνοδο κατά τους τελευταίους μήνες του 2012 (κυρίως στους κλάδους της εξαγωγικής βιομηχανίας και του τουρισμού).

Συγκεκριμένα, αν και το κομμάτι των προσδοκιών παρέμεινε σταθερό διαχρονικά, το κομμάτι αξιολόγησης της τρέχουσας ζήτησης βελτιώθηκε.

Ελληνικές εξαγωγές

Οι ΜμΕ είναι σημαντικές για τις ελληνικές εξαγωγές, με αυξημένα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα, οι ΜμΕ συνεισφέρουν το 35% των εξαγωγών, έναντι 24% για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ.

Η διαφορά αυτή αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι άνω του ½ των πωλήσεων του εταιρικού τομέα παράγεται από ΜμΕ στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι κοντά στο 1/3 για την Ευρώπη.

Βάσει της έρευνάς μας, σχεδόν το 1/3 των ΜμΕ δραστηριοποιείται στο εξωτερικό  - με το 55% αυτών να εξάγει άνω του 10% των πωλήσεων. Συνολικά, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας καλύπτουν το 23% του κύκλου εργασιών των εξωστρεφών εταιρειών.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεσαίων επιχειρήσεων αφορά τη δυνατότητα της επιτυχούς δραστηριοποίησης τους στο εξωτερικό, καθώς το 42% των μεσαίων επιχειρήσεων εξάγουν, έναντι 17% των μικρών.

Η δυσκολία πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στα κανάλια διανομής αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι δηλώνουν το διαδίκτυο ως κύριο τρόπο πωλήσεών τους στο εξωτερικό. Συνεπώς, το μέγεθος της επιχείρησης αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για την εξωστρέφειά της.

Δημοφιλέστερες αγορές

Η ΝΑ Ευρώπη (κυρίως Κύπρος και Βουλγαρία) αποτελεί την δημοφιλέστερη αγορά για τις εξαγωγές των ΜμΕ (με το 64% να την επιλέγει) εν μέρει λόγω χαμηλότερου ανταγωνισμού.

Ακολουθεί η Δυτική Ευρώπη (κυρίως Γερμανία και Ιταλία) η οποία αποτελεί προορισμό για το 46% των εξωστρεφών ΜμΕ, οι οποίες φαίνεται να επωφελούνται σημαντικά από τις εξαγωγές σε αυτές τις χώρες (καθώς οι μισές από αυτές είναι σε φάση ανάπτυξης και το 1/3 αυτών εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών του).

Υπογραμμίζουμε ότι αρκετές ΜμΕ ξεκινούν την εξαγωγική τους δραστηριότητα από λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης ως ενδιάμεσο βήμα και στη συνέχεια κατευθύνονται στις αναπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Περιθώρια διείσδυσης

Είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικό ποσοστό των ΜμΕ (της τάξης του 1/3) εξάγουν χωρίς δική τους πρωτοβουλία (δηλαδή, μετά από προσέγγιση από πελάτες του εξωτερικού).

Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του σημαντικού περιθωρίου περαιτέρω διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού (κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης) σε περίπτωση που οι ελληνικές ΜμΕ ακολουθήσουν πιο ενεργητική εξωστρεφή πολιτική.

Οι εξωστρεφείς ΜμΕ επεσήμαναν ως βασικά εμπόδια εξωστρέφειας την γραφειοκρατία και τα τελωνεία. Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι, εκτός από το 30% των ΜμΕ που ήδη δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, το 16% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να εξάγει.

Το βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν αυτές οι δυνητικά εξωστρεφείς ΜμΕ είναι η έλλειψη ενημερώσης είτε για τις αγορές προορισμού είτε για τις απαιτούμενες διαδικασίες εξαγωγών.

Τα προβλήματα αυτά στοχεύουν να αμβλύνουν οι νέες πολιτικές στήριξης της εξωστρέφειας που προωθούνται στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών.

Η έρευνα συγκυρίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ημερομηνία Μάρτιος 2013, εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, από τις αναλύτριες Φραγκίσκα Βουμβάκη, Μαρία Σάββα, Αθανασία Κουτούζου και μπορεί να ανευρεθεί στην ενότητα Κλαδικές Μελέτες του E.Spot (online περιοδικό της Εθνικής Τράπεζας) στην ακόλουθη ιστοσελίδα:

http://www.nbg.gr/wps/portal/el/THE-GROUP/Press-Office/E-spot/Reports

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Φρενάρουν οικοδομή και αγορά αυτοκινήτου - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2019 28/08/2019 08:17
Αύξησαν τις επενδύσεις σε ακίνητα και αυτοκίνητα το 2018 οι Ελληνες - Τα στοιχεία 20/02/2019 13:54
Το ευρώ έγινε 20 χρονών! Τα οφέλη από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος 07/01/2019 09:52
Οι φτωχότεροι Έλληνες έχασαν πάνω από το μισό τους εισόδημα από το 2009 21/11/2018 11:31
Κακό για τη χώρα θεωρεί το 30% των Ελλήνων το ευρώ - Ευρωβαρόμετρο 20/11/2018 15:10
Δεν κόβονται οι συντάξεις από 1/1 - Πράσινο φως από το Euro Working Group 15/11/2018 13:37
Ανοίξτε εταιρεία online σε 13 λεπτά - Νέα υπηρεσία μίας στάσης 11/07/2018 18:21
Οι Έλληνες έφαγαν 8,3 δισ. ευρώ από τα έτοιμα το 2017 για κατανάλωση! 08/05/2018 08:25
Επιταχύνθηκε η μείωση των ενοικίων στα καταστήματα το 2017 - Πόσο υποχώρησαν 27/11/2017 11:25
Αποποιούνται κληρονομιές ακινήτων για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ - Αυξανόμενη τάση 15/03/2017 20:44
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
LetsFerry: Νέα υπηρεσία Online κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων - Όλοι οι προορισμοί 17/12/2015 22:28
Πώς να μειώσετε τις δόσεις σας στο μισό 06/12/2009 17:27
Εξοφλήστε τα χρέη των καρτών σας άτοκα! 06/12/2009 17:39
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
Στο 8,75% το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς 06/12/2009 17:40