A- A+
Αναζητούν ξανά το «ορθό» μίγμα κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο
Κρίσιμες ώρες για την Κύπρο, καθώς ο χρόνος που απομένει έως την ερχόμενη Κυριακή για την παρουσίαση ενός αξιόπιστου σχεδίου σωτηρίας από την κυβέρνηση της χώρας λιγοστεύει.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μιχάλης Σαρρής, το «κούρεμα» των καταθέσεων ξεκάθαρα επανέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών, ώστε να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η τρόικα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τις προσεγγίσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.

Ουσιαστικά, μετά από μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές νεκρώνοντας την αγορά, η κυπριακή Βουλή καλείται να υπερψηφίσει την ίδια ή μία παραλλαγή της πρότασης που απέρριψε την περασμένη Κυριακή.

Κούρεμα πάνω από τις 100.000 ευρώ

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους κύπριους πολίτες. Πολλοί έκαναν πολλές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγαμε τις οποιεσδήποτε δηλώσεις γιατί το κάθε λεπτό για μας ήταν πολύτιμο για τις επαφές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η τρόικα φέρεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες να έχει δώσει διορία στην Κύπρο έως και την Κυριακή ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα κινείται σε κάθε περίπτωση στη λογική της απόφασης του Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα σενάρια που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία περιλαμβάνουν «κούρεμα» καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες, με πιο πιθανό την επιβολή απωλειών από 15% - 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, χωρίς να θιγούν σε καμία περίπτωση καταθέσεις κάτω από το όριο των 100.000 ευρώ.