A- A+
Ανακοινώθηκε η απόκτηση Κύπρου - Λαϊκής από την Τράπεζα Πειραιώς - Δηλώσεις Σάλλα
Ανακοινώθηκε και επίσημα από την Τράπεζα Πειραιώς η απόκτηση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, μετά την υποβολή πρότασης - προσφοράς νωρίτερα στις ελληνικές αρχές.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή πως «ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στον όμιλο της Πειραιώς θα μεταφερθούν καταθέσεις και «καθαρά» υπόλοιπα χορηγήσεων της τάξης των 16 δισ. ευρώ, καθώς οι Κύπριοι είχαν ήδη σχηματίσει προβλέψεις ύψους 8 δισ. ευρώ για την έκθεσή τους μέσω των δανείων στην ελληνική αγορά που φτάνει τα 24 δισ. ευρώ.

Το κόστος ανακεφαλαιοποίησης που προκύπτει για την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στα ελάχιστα όρια ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τα 500 εκατ. ευρώ από την Κύπρο.

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGcom) έχει αποσταλεί ο φάκελος εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς ήταν καλύτερη από την αντίστοιχη της Alpha Bank, με βάση το κριτήριο της ταχύτερης απορρόφησης των δύο τραπεζών.

Εφόσον εξασφαλιστεί η έγκριση της Κομισιόν, το σύνολο του δικτύου, των εργαζομένων και των καταθέσεων των δύο τραπεζών θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα συμβεί με τα δάνεια, καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν θα υπάρξει funding gap για να καλυφθεί, καθώς τα υπόλοιπα των χορηγήσεων που θα μεταφερθούν στον όμιλο της Πειραιώς θα είναι στο ίδιο ύψος με τις καταθέσεις.

Από την άλλη πλευρά, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η Ελληνική Τράπεζα θα διατηρήσει αυτόνομη πορεία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως τονίζει στη γραπτή του δήλωση, εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της».