A- A+
Κίνδυνος να χαθούν καταθέσεις και στην Τράπεζα Κύπρου - Απερρίφθη το σχέδιο της Κύπρου
Ακυρο θεωρείται το σχέδιο που παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αναδιπλώνεται και φαίνεται πως επιστρέφει στην αρχική πρόταση «κουρέματος» των καταθέσεων.

Μετά το πέρας της συνάντησης το πρωί της Παρασκευής των εκπροσώπων της τρόικας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατέστη σαφές στην κυπριακή ηγεσία ότι το πλάνο που παρουσίασε με τη δημιουργία Ειδικού Ταμείο Αλληλεγγύης και την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας δεν μπορεί να «περπατήσει».

Από τη μία πλευρά, δεν θεωρείται αξιόπιστη η πρόταση για συγκέντρωση 2,8 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου, ενώ από την άλλη η Γερμανία είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο για να διασωθούν οι τράπεζες και οι καταθέσεις μεγάλων εταιρειών.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι το πακέτο των 5,8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να συγκεντρωθεί εάν αναδιαρθρωνόταν εκτός από τη Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου, κάτι που θα σήμαινε απώλειες για τους πελάτες της τελευταίας με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι απώλειες για όσους διατηρούν κεφάλαια πάνω από το πλαφόν αυτό στις κυπριακές τράπεζες, θα φτάσει τουλάχιστον στο 40%.

Δηλαδή, επιστρέφουμε στην αρχική πρόταση που είχε συζητηθεί στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου, για διασφάλιση των καταθέσεων έως τις 100.000 ευρώ και «κούρεμα» των υπολοίπων, την οποία η ίδια η κυπριακή ηγεσία είχε απορρίψει, προκειμένου να μην θιγούν οι Ρώσοι καταθέτες και πληγεί το χρηματοπιστωτικό κέντρο στο νησί.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, όσο παιρνούν οι ώρες, τόσο πιο ανώδυνο φαίνεται το σχέδιο που θα εφαρμοζόταν με βάση την αρχική απόφαση του Eurogroup, που προέβλεπε απώλειες έως και 9,99% για το σύνολο των καταθετών.