A- A+
Eurogroup: Βρείτε λύση το συντομότερο και μην πειράξετε καταθέσεις κάτω από 100 χιλ. ευρώ
Έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές μία νέα πρόταση, που πρέπει να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατόν, είναι το Eurogroup, διαμηνύοντας να μην «πειραχθούν» καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που παρουσίασε η κυπριακή πλευρά στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών δεν φαίνεται να ικανοποίησε το Eurogroup, καθώς δεν διασφαλίζει τους χρηματοδοτικούς πόρους που είναι απαραίτητοι.

Επίσης έντονη εντύπωση προκάλεσε στους ευρωπαίους υπουργούς το γεγονός ότι από πλευράς Κύπρου δεν συμμετείχε ο ομόλογός τους Μιχάλης Σαρρής, αλλά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν με τη Λευκωσία μια νέα πρόταση, που θα πρέπει ωστόσο να στηρίζεται στη βάση της ανάλυσης της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.