A- A+
Κλειστές και στην Ελλάδα οι κυπριακές τράπεζες έως το τέλος της εβδομάδας
Κλειστά θα παραμείνουν και στην Ελλάδα τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στις 21 και 22 Μαρτίου, κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για αναστολή λειτουργίας τους έως το τέλος της εβδομάδας.

Οι πελάτες τους θα εξυπηρετούνται μέσω των ΑΤΜ, ενώ για την πραγματοποίηση αγορών θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «είναι προφανές ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικά».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς.

Κανένας κίνδυνος για Ελλάδα

Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για όσους έχουν τα χρήματά τους είτε σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα.

Πάντως, η οριστική λύση για τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα καθυστερεί, όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση στην Κύπρο.

Εν τούτοις, σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει μονομερώς στην απόσχιση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, ώστε να διαφυλάξει τη σταθερότητα του εγχώριου συστήματος.

Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πάντως ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, το σύστημα θα στεγανοποιηθεί και οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα θα διασωθούν με τη στήριξη της τρόικας, όπως έχει συμφωνηθεί στο τελευταίο Eurogroup.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Ελληνική Τράπεζα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, το Δίκτυο Καταστημάτων Ελλάδας θα παραμείνει κλειστό στις 21 και 22 Μαρτίου 2013, λόγω του ότι οι ημέρες αυτές έχουν κηρυχθεί ως τραπεζικές αργίες.

Οι συναλλαγές μέσω των ΑΤΜ καθώς και όλες οι συναλλαγές μέσω καρτών θα εκτελούνται κανονικά.

Η Διεύθυνση του Ομίλου ευχαριστεί όλους για την έμπρακτη εμπιστοσύνη και την κατανόηση που επιδεικνύουν στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε».