A- A+
Κλειστές έως την Τρίτη οι τράπεζες στην Κύπρο - Εμπλοκή στο Plan B - Δεν το δέχεται η τρόικα
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς δεν διαφαίνεται στο ορίζοντα λύση που να γίνεται αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Οι κυπριακές αρχές αποφάσισαν να κρατήσουν τις τράπεζες κλειστές έως την Τρίτη.

Με βάση δηλώσεις αξιωματούχων από την Κύπρο σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ελήφθη απόφαση για μα μην λειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα είναι ούτως ή άλλως αργία, λόγω της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη, με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή τα πάντα βρίσκονται στον αέρα, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας με την τρόικα και τη Μόσχα, για την εξεύρεση μίας κοινώς αποδεκτής λύσης.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει και τη λειτουργία των τριών κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, οι οποίες χωρίς να υπάρχει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, δεν μπορούν να εξαγοραστούν από ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και κατ΄ επέκταση να ανοίξουν.

Εμπλοκή με τρόικα

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τρόικα φέρεται να απορρίπτει το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Κύπρος, το οποίο προβλέπει εμπλοκή της Μόσχας στο πακέτο σωτηρίας, χρήση της περιουσίας των Ταμείων και της Εκκλησίας και τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.

Οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει στους Κύπριους να βρουν 5,8 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις, αποφασίζοντας εκείνοι για το διασπορά των ζημιών και για το κατά πόσο θα θιγούν οι καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ, που αποτελεί πανευρωπαϊκό όριο ασφαλείας.

Πάντως, ακόμη και αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη ρωσική πλευρά.