A- A+
Έτοιμη να επιβάλει ελέγχους και περιορισμούς η ΕΚΤ - Τα ίδια θα γίνονταν και στην Ελλάδα τον Ιούνιο αν...
Σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων σημαντικών εκροών όταν ανοίξουν οι τράπεζες επεξεργάζονται οι κυπριακές αρχές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα σχέδια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στις καθημερινές αναλήψεις και στις ηλεκτρονικές κινήσεις και στην καθυστέρηση της εκκαθάρισης των συναλλαγών.

Επιπλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα βγουν από τη χώρα μετρητά πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως και την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου, με δεδομένο ότι η ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαρτίου είναι αργία και στην Κύπρο.

Όπως εκτίμησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, οι εκροές τις πρώτες ημέρες μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών θα φτάσουν στο 10% επί των υπολοίπων στις καταθέσεις, ήτοι περί τα 7,5 δισ. ευρώ.

Αυτό θα γινόταν και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswire, τα παραπάνω σχέδια δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη.

«Είναι ακριβώς αυτό που θα πρέπει να αναμένεται και ακριβώς αυτό που είχε κανονιστεί για την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι» δήλωσε ένας αξιωματούχος αναφερόμενος στις κρίσιμες εκλογές στη χώρα τον Ιούνιο του 2012.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου για την εξυγίανση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας μέσα σε ένα σαββατοκύριακο και τη συγχώνευση των υγιών περιουσιακών τους στοιχείων σε μια μικρότερη οντότητα, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα πάγια σε μια «κακή τράπεζα».

Δεν θέλησε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος της εξυγίανσης, ενώ εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει.