A- A+
Η τρόικα δεν δέχεται Plan B - Απειλεί με οριστικό «λουκέτο» σε Κύπρου - Λαϊκή
Έτοιμη να βάλει οριστικό «λουκέτο» σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα είναι η τρόικα, σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Εσωτερικών, καθώς δεν φαίνεται να αποδέχεται ένα Plan B με τη συμβολή της Μόσχας.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος ανέφερε χαρακτηρστικά: «Παρότι εμείς έχουμε Plan B λυπούμε να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το Plan B που έχουμε. Δηλαδή από ίδιους πόρους εμείς, δανεισμό ή από τα ταμεία μας, από ασφαλιστικές εταιρείες, από άλλες τράπεζες κτλ. εσωτερικά δεν το δέχεται η τρόικα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ούτε λίγο ούτε πολύ η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η τρόικα διεμήνυσε ότι οι δύο τράπεζες θα μπουν σε διαδικασία εκκαθάρισης».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χάσικος αμέσως μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την κυπριακή βουλή υπήρξε συνάντηση με την τρόικα, στην οποία «φάνηκε πως εκ πρώτης όψεως υπήρξε μια άρνηση».

Ο ίδιος πάντως συμπλήρωσε ότι σήμερα θα υπάρξει νέα επαφή με την τρόικα, ενώ επανέλαβε πως εκ πρώτης όψεως το Plan B φαίνεται ότι δεν περνά.

«Αν και εφόσον η τρόικα δεν αποδεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης, εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι οι τράπεζες είναι κλειστές και θα συνεχίσουν να είναι κλειστές, τι θα σημαίνει τούτο; Αμα ανοίξουν οι τράπεζες όλος ο κόσμος θα τρέξει να πάρει λεφτά. Αυτό είναι το ένα. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει παροχή ρευστότητας από το ELA οι καταθέσεις δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν. Δηλαδή χρεοκοπία των τραπεζών. Οι τράπεζες σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να εκκαθαριστούν κτλ.» σημείωσε ο κ. Χασίκος.