A- A+
Το κυπριακό Plan B: Διάσπαση και συντρηπτικές απώλειες για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ
Σενάριο που προβλέπει το διαχωρισμό των κυπριακών τραπεζών και τη δημιουργία νέων «καλών», στις οποίες θα μεταφερθούν μόνον οι διασφαλισμένες καταθέσεις, μεταδόθηκε από τον κυπριακό Τύπο.

Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch, το εναλλακτικό νομοσχέδιο προβλέπει την εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών με τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας.

Το νομοσχέδιο θα προνοεί το διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι κακές τράπεζες – που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες – θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.

«Το πρόβλημα με αυτή τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους», δήλωσε γνώστης του θέματος.

Το Plan B

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι πλείστες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

Και σε αυτή την περίπτωση – όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

«Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση», ανέφερε η ίδια πηγή.

Το σενάριο της εξυγίανσης των δύο τραπεζών με τις μεγάλες ζημιές των ανασφάλιστων καταθετών ήταν το βασικό σενάριο με το οποίο προσήλθε στις συζητήσεις της Παρασκευής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε.