A- A+
Κλειστά τα καταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και την Τετάρτη
Κλειστά θα παραμείνουν και στις 20 Μαρτίου τα καταστήματα των τριών τραπεζικών ιδρυμάτων, της Τράπεζας Κύπρου, της CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και της Ελληνικής Τράπεζας, που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Όσο δεν ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν.

Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι οι τράπεζες στο νησί είναι πιθανό να μείνουν κλειστές έως και τις 26 Μαρτίου, ώστε να έχει οριστικοποιηθεί η λύση διάσωσής τους και να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ενόψει των αναμενόμενων μεγάλων εκροών.

Εξάλλου, εάν τις επόμενες ημέρες δεν ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια για τη μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα, δε θα είναι δυνατό το άνοιγμά τους ούτε στη χώρα μας.

Λειτουργία των ΑΤΜ

Πάντως, αν και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, σε λειτουργία θα βρίσκονται τα ΑΤΜ για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Παράλληλα, δυνατή θα είναι η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για αγορές σε εμπορικά καταστήματα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, την απόφαση για τραπεζική αργία έλαβαν οι κυπριακές αρχές.

Οι καταθέσεις στις τρεις τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες στο 100%, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόταση για την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών τραπεζών έχουν καταθέσει όλοι οι συστημικοί όμιλοι.

Η εγχώρια νομισματική αρχή θα αποφασίσει για την τύχη τους, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με έναν από τους τρεις ελληνικούς ομίλους (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς), που έχουν καταθέσει προσφορές, θα καταλήξουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Γιατί υπάρχει καθυστέρηση

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδίδεται στην αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις καταθέσεις στην Κύπρο, που αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποψήφιοι αγοραστές μπορεί να υπάρχουν, ωστόσο είναι απαραίτητη και η απόφαση του πωλητή, δηλαδή των Κυπρίων.

Συγκεκριμένα, δεν γίνεται να υπάρχει διάσπαση και πώληση των μονάδων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα χωρίς προηγούμενη έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων τους ή εάν δεν προωθηθεί άλλη νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέψει τη μεταβίβασή τους.

Διαβάστε επίσης

* Αναβολή της ψηφοφορίας για το «κούρεμα» - Πιθανό «λουκέτο» έως την Παρασκευή για τις τράπεζες