A- A+
Ν. Αναστασιάδης: Ομόλογα που θα καλύπτουν το ήμισυ του «κουρέματος» στους καταθέτες
Σε δραματικό τόνο απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με διάγγελμά την Κυριακή. Μίλησε για κράτος υπό χρεοκοπία που ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η λύση που επελέγη ήταν η λιγότερο επώδυνη μετά το δίλημμα που τέθηκε στο Eurgroup: Άτακτη χρεοκοπία ή «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για ένα δύσκολο δρόμο από εδώ και πέρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα μπορεί να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.

Ο ίδιος κάλεσε τους βουλευτές και τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενα την ευθύνη που τους αναλογεί, υπερψηφίζοντας την απόφαση του Eurοgroup, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για την Κύπρο.

Τα ανταλλάγματα

Αναφερόμενος στα ανταλλάγματα που θα λάβουν οι Κύπριοι αποταμιευτές στους οποίους θα επιβληθεί «κούρεμα», ανέφερε ότι θα τους δοθούν τα εξής:

  • Μετοχές των κυπριακών τραπεζών
  • Ομολογιακοί τίτλοι που θα αντιστοιχούν στο 50% του «κουρέματος» που θα υποστούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στο σύστημα για δύο χρόνια

Τα ομόλογα αυτά θα είναι εγγυημένα από μελλοντικά έσοδα του κυπριακού δημοσίου από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου.