A- A+
Γ. Στουρνάρας: Σε ελληνικά χέρια περνούν Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική Τράπεζα στην Ελλάδα
Διασφαλισμένες στο 100% είναι οι καταθέσεις των τριών κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι οποίες μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν αποκτηθεί από ελληνική τράπεζα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα του Σαββάτου, «η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει ποια τράπεζα θα απορροφήσει τα κυπριακά ιδρύματα στην Ελλάδα».

Ο λόγος γίνεται για την Τράπεζα Κύπρου, τη Λαϊκή Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα, το ελληνικό δίκτυο των οποίων, μαζί με τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις θα «περάσουν» όπως όλα δείχνουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν άμεσα οι πελάτες των τριών τραπεζών, χωρίς να δημιουργηθεί πανικό.

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν τίθεται θέμα απώλειας καταθέσεων που βρίσκονται στο ελληνικό δίκτυο των κυπριακών τραπεζών, όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, στο οποίο συμμετέχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Οι τρεις κυπριακές τράπεζες έχουν στη χώρα μας δίκτυο 319 υποκαταστημάτων, καταθέσεις περί τα 15 δις. ευρώ και δάνεια 20 δις. ευρώ περίπου, ενώ απασχολούν 5.000 εργαζόμενους.

Το κόστος απορρόφησής τους από τον ελληνικό όμιλο εκτιμάται σε 1 – 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό χρέος, με βάση την απόφαση του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης

* Στο ΤΤ «περνούν» μέσα στο σαββατοκύριακο οι δύο κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα