A- A+
Κλειστές την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες – Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο – Θρίλερ στη Βουλή
Κλειστές θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο, καθώς αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση του κουρέματος των καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το κλίμα στην Κύπρο είναι πολύ βαρύ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει καταψήφιση του νομοσχεδίου για την έκτακτη εισφορά επί των καταθέσεων.

Οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης είναι έντονες και φαντάζει πιθανό το ενδεχόμενο να μην «περάσει» από την κυπριακή Βουλή το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το Σάββατο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο επιβεβαιώνει τα ποσοστά απωλειών για τους καταθέτες που έχουν κυκλοφορήσει στον τύπο. Όλο το νομοσχέδιο.

Κατά μία εκδοχή η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, εκμεταλλεύομενη την αργία της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να δει το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα των χωρών του Νότου που θα ανοίξουν.

Με βάση αυτό το σενάριο, η ελπίδα της είναι να αλλάξει στάση το Eurogroup σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές εκροές καταθέσεων από τράπεζες της ευρωπαϊκές περιφέρειας, οι οποίες θα καθιστούν την Κύπρο ως συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη.

Ψάχνουν αντιστάθμισμα

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου διέρρευσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικό σενάριο για το θέμα, όπως για παράδειγμα η χορήγηση στους καταθέτες ομολογιακών τίτλων εγγυημένων από τα έσοδα που θα προκύψουν στο μέλλον από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου έπεσε και πρόταση για διαμόρφωση άλλης κλίμακας για το «κούρεμα», ώστε από τη μία πλευρά η επιβάρυνση να μειωθεί για τους μικροαποταμιευτές και από την άλλη τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά να μειωθούν.

Αν όμως δεν υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση, οι κυπριακές τράπεζες θα μείνουν στον «αέρα», αφού με βάση την απόφαση του Eurogroup για να απελευθερωθεί το πακέτο βοήθειας των 10 δισ. ευρώ, θα πρέπει να «κουρευτούν» προηγουμένως οι καταθέσεις.

Στον κυπριακό τύπο μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι είναι πιθανόν οι αρχές να κρατήσουν τις τράπεζες κλειστές ακόμη και καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, στην περίπτωση που υπάρχει αδιέξοδο.