A- A+
«Κουρεύουν» τις κυπριακές καταθέσεις έως και 10% - Η απόφαση δεν αφορά Κύπρου και Λαϊκή Ελλάδος
Το Eurogroup με μία απόφαση σοκ αποφάσισε την Παρασκευή το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων έως και 9,9%, ως μέρος του πακέτου διάσωσης της Κύπρου. Ουρές στα ΑΤΜ.

Συγκεκριμένα, μετά από 10ωρες διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αποφασίστηκε για τις κυπριακές τράπεζες μια εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης που θα ανέρχεται σε:

  • 9,99% για τους καταθέτες που διαθέτουν πάνω από 100.000 ευρώ
  • 6,75% για τις καταθέσεις με κάτω από 100.000 ευρώ

Ήθελαν κούρεμα 40%

Ως αντάλλαγμα οι καταθέτες θα λάβουν μετοχές κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον αποφασίστηκε η επιβολή φόρου επί των καταθέσεων της τάξης του 20% - 25%. Σημειώνεται ότι σήμερα στους Κύπριους καταθέτες αποκόπτεται το 15% των τόκων, ως εισφορά υπέρ της Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι κυπριακές αρχές έχουν δεσμευτεί να κάνουν νόμο του κράτους μέσα στο τριήμερο την συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup. Αυτό είναι επιβεβλημένο, ώστε με το άνοιγμα των καταστημάτων στην Κύπρο την Τρίτη το «κούρεμα» να έχει επιβληθεί.

Από την κυπριακή κυβέρνηση τονίζουν ότι η αρχική πρόταση των Ευρωπαίων περιελάμβανε «κούρεμα» των καταθέσεων κατά 40%, ωστόσο μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις το ποσοστό απωλειών περιορίστηκε στα παραπάνω επίπεδα.

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι καταθέσεις που βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα πειραχθούν. Το «κούρεμα» αφορά μόνο όσες καταθέσεις βρίσκονται στην Κύπρο.

Βέβαια, για να οριστικοποιηθούν ποιοι επιβαρύνονται από την απόφαση αυτή, θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος από την κυπριακή Βουλή.

Ερωτηματικό παραμένει και για το τι θα γίνει με τις καταθέσεις που βρίσκονται σε μονάδες ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο. Θα αποφύγουν πλήρως το «κούρεμα» ή μπορεί να υπάρξει διάκριση μεταξύ των υποκαταστημάτων και των θυγατρικών ελληνικών ομίλων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι Έλληνες πολίτες είχαν μεταφέρει τα χρήματά τους σε κυπριακές τράπεζες, θα πληρώσουν κανονικά την έκτακτη εισφορά.

Ουρές στα ΑΤΜ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νησί, από το πρωί του Σαββάτου εκτιλύσσονται σκηνές πανικού στα ΑΤΜs από καταθέτες που έχουν σπεύσει να σηκώσουν τις καταθέσεις τους ώστε να προλάβουν την επιβολή της εισφοράς.

Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Οι συνεργατικές τράπεζες λειτουργούν και το Σάββατο, ωστόσο μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε έκλεισαν.

Βέβαια, στα ΑΤΜ υπάρχει συγκεκριμένο ημερήσιο όριο αναλήψεων, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Το όριο αυτό συνήθως δεν ξεπερνά τα 1.000 - 2.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον για κάποιον να «σηκώσει» το σύνολο των αποταμιεύσεών του. Από την άλλη πλευρά, οι συναλλαγές μέσω e-banking δεν γίνονται αυτόματα, ως εκ τούτου μία μεταφορά μετρητών εκτός κυπριακού τραπεζικού συστήματος δεν είναι δυνατή.