A- A+
Γ. Στουρνάρας: Τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013
Τη διατήρηση του έκτακτου τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, αναβάλλοντας για το 2014 την καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί και το 2013.

Ειδικότερα, ο υπουργός πρότεινε να συνεχιστεί η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013, σε μια ηπιότερη μορφή, και να ενταχθει στον σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων από τις αρχές του 2014.

Δηλαδή το τέλος ακινήτων θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, ενώ δεν αναμένεται να επιβληθεί ξανά ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Στόχος το πλεόνασμα

Η τρόικα στην τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα ζήτησε να μην αλλάξει ο τρόπος είσπραξης του τέλους ακινήτων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μείωσης των εσόδων από τη συγκεκριμένη φορολογία.

Ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι δεν πρέπει να χαθεί φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, που αποτελεί διαβατήριο για τη διαγραφή του χρέους του επίσημου τομέα μετά τις γερμανικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όπως έχει αποδειχθεί, ο ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ο μόνος φόρος στον οποίο δεν υπήρξε φοροδιαφυγή το 2012.

Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν έσοδα ύψους 2,86 δισ. ευρώ το 2012 έναντι 490 εκατ. ευρώ το 2010. Ο ΕΕΤΗΔΕ πληρώθηκε αυτούσιος ακόμη και από νοικοκυριά με μεγάλη ασυνέπεια στην εκπλήρωση των άλλων φορολογικών τους υποχρεώσεων.