A- A+
ΕΤΕ: Η Fairfax δεν βάζει λεφτά στην αύξηση αν δεν αλλάξουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης
Το ενδιαφέρον της Fairfax για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με έως και 1,5 δισ. ευρώ θα εκδηλωνόταν μόνο αν άλλαζαν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.

Τούτο επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι το καναδικό fund ήθελε να διαθέσει ποσό έως και 1,5 δισ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αλλά απαιτούσε επί μέρους μεταβολές επί του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό αίτημα των Καναδών ήταν ο μηδενισμός της αρνητικής καθαρής θέσης της τράπεζας, κάτι που προϋποθέτει αλλαγή του τρόπου κεφαλαιακής ενίσχυσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ωστόσο, η τρόικα δεν φαίνεται ότι δέχεται καμία αλλαγή, κάτι που αποτυπώνεται στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την Τετάρτη, με τις οποίες απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Προς δύο αυξήσεις η ΕΤΕ

Μάλιστα, οι δανειστές δεν φαίνεται να κάνουν δεκτό ακόμη και το λογικό αίτημα της Εθνικής Τράπεζας να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου του ομίλου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με την Eurobank.

Η τρόικα θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες και δεν δέχεται παρά μόνο λίγες εβδομάδες παράταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υφίσταται «στα χαρτιά» ενιαίο σχήμα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί. Ως εκ τούτου οι δύο τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν δύο ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου.

Με αφορμή τη διάδοση αυτού του σεναρίου, κυκλοφόρησαν στην αγορά φήμες ότι τίθεται εν αμφιβόλω η συνένωση της Εθνικής με την Eurobank, με το σκεπτικό ότι δεν γνωρίζουμε τη μετοχική σύνθεση που θα έχουν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα μετά τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του deal. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, απλώς η διοίκηση της ΕΤΕ θα υλοποιήσει δύο ταυτόχρονες αυξήσεις κεφαλαίου, μία για την ίδια και άλλη μία για τη θυγατρική της.

Παράλληλες διαδικασίες

Από τη στιγμή που οι μέτοχοι της Εθνικής είναι και μέτοχοι στην Eurobank, θα συμμετάσχουν στις εκδόσεις μετοχών και των δύο τραπεζών, για να ακολουθήσει η νομική και η λειτουργική συγχώνευση.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι αν θα γίνουν μία ή δύο αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά εάν θα εξασφαλιστεί τουλάχιστον το 10% των εκδόσεων νέων μετοχών από ιδιώτες επενδυτές.

Όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την έκδοση των νέων μετοχών, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται το όλο εγχείρημα για τη διοίκηση της ΕΤΕ, η οποία αναζητά τρόπους για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.