A- A+
Πρόταση του ΔΝΤ για αλλαγή του «νόμου Κατσέλη» - Αρέσει το ολλανδικό μοντέλο
Την τροποποίηση του νόμου για τη δικαστική ρύθμιση τραπεζικών χρεών ζήτησε από την κυβέρνηση το ΔΝΤ, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), τα Ειρηνοδικεία ορίζουν δικάσιμο για υποθέσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών μέχρι και το 2021.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση», σε συνέντευξη Τύπου, η πρόταση του ΔΝΤ συνδέει την εξωδικαστική επίλυση των κόκκινων δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την παροχή κινήτρων φορολογικών και ρυθμιστικού περιεχομένου προς τις τράπεζες και κινήτρων προς τους καταναλωτές προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν για αυτή την πρόταση ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, «μετατίθεται η συζήτηση σε δεύτερο χρόνο».

Ολλανδικό μοντέλο

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζουν προτάσεις για να ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση.

Μάλιστα από την πλευρά του ΔΝΤ έχει αναφερθεί το παράδειγμα της Ολλανδίας όπου ο συγκεκριμένος θεσμός περνά μέσα από τις υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις με άλλες ΜΚΟ, μηχανισμούς ανεύρεσης εργασίας και ψυχολογικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων έχει δώσει λύσεις.

Το μοντέλο Ολλανδίας προκρίνουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουν συνολικό σχέδιο. Αυτό βασίζεται στη λειτουργία γραφείων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα οποία παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό και οι λύσεις που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση.

Τα αποτελέσματα του νόμου

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των καταναλωτικών οργανώσεων όπως ανέφερε η κ. Καλαποθαράκου πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, μόνο μία υπόθεση από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 έως το τέλος του 2012 διευθετήθηκε εξωδικαστικά με όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ενώ συνολικά στο ίδιο διάστημα, έχουν επιτευχθεί 200 συμβιβασμοί.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις σε όλη την επικράτεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπερβαίνουν τις 60.000.

Τα μέλη των καταναλωτικών οργανώσεων σημείωσαν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός «συμφέρει» τους καταναλωτές και δεν θα πρέπει να επιμένουν να φθάνει η υπόθεσή τους στα δικαστήρια νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διαγραφούν χρέη.

Διαβάστε επίσης

* Με κυμαινόμενο επιτόκιο οι ρυθμίσεις των στεγαστικών – Στις 300 χιλ. το περιουσιακό πλαφόν