A- A+
Πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς αποκτά το ΣΔΟΕ - Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι
Έτοιμο είναι το σύστημα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) για την παροχή στο ΣΔΟΕ πρόσβασης σε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί στην Ελλάδα.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ειδική υπηρεσία του ΣΔΟΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε απ΄ ευθείας σύνδεση τις κινήσεις κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

Το σύστημα αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο νομικές και τεχνικές δυσκολίες δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό σύντομα. Πάντως, η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται μέσα στο 2013.

Η βάση δεδομένων

Πρόσβαση στα στοιχεία θα έχουν δέκα εκπαιδευμένα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του σώματος και δύο υπάλληλοι σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση.

Συνολικά θα παρακολουθούνται όλοι οι λογαριασμοί σε 53 πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Από το σύστημα θα παρέχεται εικόνα για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχτηκαν από το 2002 έως και σήμερα, αλλά και για κάθε κίνηση που έχει πραγματοποιηθεί από το 2008 έως και σήμερα.

Σε περίπτωση που το ΣΔΟΕ χρειάζεται προγενέστερα των παραπάνω στοιχεία, θα πρέπει να υποβάλει ειδικό αίτημα άρσης του τραπεζικού απορρήτου.

Ο Μεγάλος Αδελφός

Σε καθημερινή βάση τα στοιχεία του συστήματος θα ενημερώνονται από τις τράπεζες, οι οποίες θα αποστέλουν όλες τις κινήσεις των λογαριασμών στον Τειρεσία.

Ο Τειρεσίας με τη σειρά του θα τα στέλνει στον server της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Από εκεί και και πέρα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα και να τσεκάρουν όποιον θέλουν, χωρίς να γνωρίζουν οι τράπεζες ποιος και τι ελέγχεται.