A- A+
Προς δύο ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου οδεύουν ΕΤΕ – Eurobank – Δεν κινδυνεύει το deal
Η διενέργεια δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου για τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank φαντάζει ως το πλέον πιθανό σενάριο, μετά την άρνηση της τρόικας να παράσχει παράταση στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την Πέμπτη ότι δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό μεταφράζεται ως ένα όχι της τρόικας να δοθεί παράταση λίγων μηνών για τη διενέργεια των αυξήσεων κεφαλαίου, οι οποίες βάση του μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.

Το αίτημα της ΕΤΕ

Και αν οι λοιπές συστημικές τράπεζες (Alpha, Πειραιώς) δεν έχουν κάποιο ισχυρό επιχείρημα για να πετύχουν την πολυπόθητη αναβολή των αυξήσεων, στην Εθνική πίστευαν ότι η δρομολογειθείσα συγχώνευση με την Eurobank θα έπειθε την τρόικα η έκδοση νέων μετοχών να πάει αρκετούς μήνες πίσω.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΤΕ έχει υποβάλει μέσω των ελληνικών αρχών αίτημα στην τρόικα για μετάθεση της αύξησης κεφαλαίου μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης με την Eurobank.

Με τον τρόπο αυτό θα υλοποιούνταν μία αύξηση για το ενιαίο σχήμα. Η τρόικα ωστόσο θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες και δεν δέχεται παρά μόνο λίγες εβδομάδες παράταση.

Θέμα (;) με το deal

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υφίσταται «στα χαρτιά» ενιαίο σχήμα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί. Ως εκ τούτου οι δύο τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν δύο ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου.

Με αφορμή τη διάδοση αυτού του σεναρίου, κυκλοφόρησαν στην αγορά φήμες ότι τίθεται εν αμφιβόλω η συνένωση της Εθνικής με την Eurobank, με το σκεπτικό ότι δεν γνωρίζουμε τη μετοχική σύνθεση που θα έχουν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα μετά τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του deal. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, απλώς η διοίκηση της ΕΤΕ θα υλοποιήσει δύο ταυτόχρονες αυξήσεις κεφαλαίου, μία για την ίδια και άλλη μία για τη θυγατρική της.

Παράλληλες διαδικασίες

Από τη στιγμή που οι μέτοχοι της Εθνικής είναι και μέτοχοι στην Eurobank, θα συμμετάσχουν στις εκδόσεις μετοχών και των δύο τραπεζών, για να ακολουθήσει η νομική και η λειτουργική συγχώνευση.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι αν θα γίνουν μία ή δύο αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά εάν θα εξασφαλιστεί τουλάχιστον το 10% των εκδόσεων νέων μετοχών από ιδιώτες επενδυτές.

Όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την έκδοση των νέων μετοχών, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται το όλο εγχείρημα για τη διοίκηση της ΕΤΕ, η οποία αναζητά τρόπους για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Την Τρίτη, απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, επιβεβαίωσε ότι το fund FAIRFAX HOLDINGS έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση του διευρυμένου ομίλου της ΕΤΕ.

Πρόκειται για μία εταιρεία συμμετοχών με ενεργητικό 37 δισ. ευρώ που έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα, αποκτώντας τον Αύγουστο του 2012 το 20% της θυγατρικής της Eurobank, Eurobank Properties.

Με την ανακοίνωσή της η ΕΤΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στο πλαίσιο της υποχρέωσης για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών, εξετάζει εναλλακτικές δυνατότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε επαφές με ξένα funds, που έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για την αύξηση κεφαλαίου, ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αυτήν.