A- A+
Με κυμαινόμενο επιτόκιο οι ρυθμίσεις των στεγαστικών – Στις 300 χιλ. το περιουσιακό πλαφόν
Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει νοικοκυριά με σοβαρές εισοδηματικές απώλειες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ο λόγος για την ρύθμιση που προβλέπει τετραετή περίοδο χάριτος, η οποία θα παρέχεται σε νοικοκυριά με μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους από το 2010 έως και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η μηνιαία δόση που θα καταβάλλεται στην τράπεζα δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν στεγαστικά και καταναλωτικά / επισκευαστικά δάνεια με ενέχυρο ακίνητη περιουσία.

Οι προϋποθέσεις ένταξης

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα γίνεται σκληρό παζάρι ως προς τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ένας δανειολήπτης για να ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Αυτές είναι οι εξής:

Α) Οικογενειακό εισόδημα. Η τρόικα δέχεται να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσοι έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το οποίο έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 35% σε σχέση με αυτό που δηλώθηκε το 2010.

Β) Περιουσιακή κατάσταση. Ενστάσεις έχει η τρόικα ως προς το κριτήριο της περιουσίας. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ως προϋπόθεση η αντικειμενική αξία της προσημειωμένης α΄ κατοικίας να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και το συνόλο της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη τις 300.000 ευρώ.

Ωστόσο, η τρόικα θέλει στη συνολική περιουσιακή κατάσταση να προσμετρώνται τόσο οι καταθέσεις, όσο και τα αγροτεμάχια και όχι μόνο τα ακίνητα.

Με τον τρόπο αυτό, το όριο των 300.000 ευρώ θα αποκλείσει περισσότερους δανειολήπτες από τη ρύθμιση.

Γ) Το επιτόκιο. Η ελληνική πλευρά πρότεινε στην τρόικα το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,50% και να είναι σταθερό για την όλη την περίοδο των τεσσάρων ετών.

Η τρόικα αντιπρότεινε το επιτόκιο να είναι μεν 1,50%, αλλά να είναι κυμαινόμενο, συνδεδεμένο με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Δ) Ετήσια αξιολόγηση. Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλεπόταν η επανεξέταση των χαρακτηριστικών του δανειολήπτη κάθε δύο χρόνια, προκειμένου να ελέγχεται εάν εξακολουθεί να πληροί τους όρους ένταξης στη ρύθμιση.

Η τρόικα πρότεινε η αξιολόγηση αυτή να γίνεται κάθε χρόνο.

Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Τρόικα και κυβέρνηση συζήτησαν και για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το γνωστό και ως «νόμο Κατσέλη».

Οι ελληνικές αρχές έχουν προτείνει να υπάρχει υποχρέωση του δανειολήπτη να καταβάλει το 10% της δόσης του στην τράπεζα με ελάχιστο τα 40 ευρώ, αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησής του στο Ειρηνοδικείο για εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η τρόικα θεώρησε ότι το ποσό αυτό θα είναι πολύ μικρό και ζήτησε την αύξησή του.