A- A+
Η τρόικα θέλει τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2013
Τη διατήρηση του μέτρου είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ζήτησε η τρόικα από τις ελληνικές αρχές, λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του στην είσπραξη του φόρου.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, το υπουργείο Οικονομικών θα αντικαθιστούσε τον ΦΑΠ και τον αποκαλούμενο «χαράτσι» με έναν ενιαίο φόρο.

Αυτό θα γινόταν προς το τέλος του β΄ τριμήνου ή τις αρχές του γ΄ τριμήνου, καθώς θα είχαν προηγουμένως εισπραχθεί όλες οι δόσεις του έκτακτου τέλους μέσω της ΔΕΗ για το 2012.

Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί ότι η αντακατάσταση των παραπάνω φόρων με έναν ενιαίο, ο οποίος θα πληρώνεται μέσω των συστημάτων των εφοριών, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το λόγο αυτό έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών να μην αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα σε αυτή τη φάση, αλλά η όποια μεταβολή να επέλθει από το 2014 και ύστερα.

Απέδωσε το «χαράτσι»

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank σε πρόσφατη ανάλυσή της, ο ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ο μόνος φόρος στον οποίο δεν υπήρξε φοροδιαφυγή το 2012.

Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν έσοδα ύψους 2,86 δισ. ευρώ το 2012 έναντι 490 εκατ. ευρώ το 2010. «Τα έσοδα αυτά το 2012 επιτεύχθηκαν παρά το ότι τα νοικοκυριά που είχαν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τον φόρο δεν τον πλήρωσαν» εξηγεί η τράπεζα.

«Ο ΕΕΤΗΔΕ πληρώθηκε αυτούσιος ακόμη και από νοικοκυριά με μεγάλη ασυνέπεια στην εκπλήρωση των άλλων φορολογικών τους υποχρεώσεων» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.

Πηγή: Alpha Bank