A- A+
Αμετάβλητο στο 0,75% για όγδοο συνεχή μήνα το επιτόκιο του ευρώ - Ερχεται μείωση τον Απρίλιο
Δεν έκανε την έκπληξη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη και διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Οι δηλώσεις Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ευνοεί όσους αποπληρώνουν δάνεια με επιτόκια συνδεδεμένα με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης στη χειρότερη περίπτωση θα παραμείνει στάσιμο το επόμενο διάστημα.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ομόφωνα, καθώς υπάρχαν μέλη του δ.σ. που πίεσαν για μείωση του επιτοκίου.

Μείωση τον Απρίλιο

Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος, έναντι των προηγουμένων αναθεωρημένων εκτιμήσεών της για συρρίκνωση κατά 0,3%.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανή μία μείωση του ευρωεπιτοκίου. Σε έκθεσή της η Credit Agricole θεωρεί σίγουρη την περικοπή του ευρω-επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50% τον ερχόμενο μήνα.