A- A+
Visa: Νέα πτώση της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα στο δ΄τρίμηνο του 2012
Σε αρνητικά αλλά μειούμενα σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα επίπεδα διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Visa.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe, η κατανάλωση μειώθηκε σε ετήσια βάση στο δ΄ τρίμηνο του 2012 κατά 2% έναντι πτώσης 6,3% στο γ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.

Παρά το αρνητικό πρόσημο, πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, δεδομένης της επιβράδυνσης του ρυθμού πτώσης της καταναλωτικής δαπάνης τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καμπανόπουλο, αντιπρόεδρο και γενικό Διευθυντή της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο, «η καταναλωτική δαπάνη στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά από το 2009 και μετά. Η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης το τρίτο τρίμηνο του 2012 είναι ενθαρρυντική και ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί και στα επόμενα τρίμηνα».

Η κατανάλωση στην ΕΕ

Μικτές τάσης επικράτησαν στις χώρες της ΕΕ. Συνολικά, η καταναλωτική δαπάνη περιορίστηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2012 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Παρά το γεγονός ότι η δαπάνη ήταν οριακά χαμηλότερη ως προς την περσινή χρονιά, το ποσοστό αυτό αποτελεί μια μικρή αύξηση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, κατά το οποίο η δαπάνη ήταν κατά 1,7% χαμηλότερη από την ίδια περίοδο του 2011.

Ενώ η δαπάνη συνέχισε να είναι συγκρατημένη στο σύνολο της Ε.Ε., ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της δαπάνης που σημειώθηκε σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες.

Ειδικότερα, ύστερα από μια πτωτική πορεία στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,3% στην Γαλλία κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε ετήσια αύξηση 2,1%.

Στη Γερμανία συνεχίστηκε η ανοδική τάση που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο, με τη δαπάνη να αυξάνεται κατά 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Πτώση στην περιφέρεια

Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία, η τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά μείωσης καταναλωτικής δαπάνης στο τέταρτο τρίμηνο (-7,6% και -6,5% αντίστοιχα).

Παράλληλα, η Πορτογαλία και η Ελλάδα συνέχισαν να καταγράφουν περαιτέρω μείωση καταναλωτικής δαπάνης (-7,4% και -2% αντίστοιχα) αν και με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, όταν το ποσοστό μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα είχε ανέλθει σε -6,3%.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα στοιχεία συναλλαγών με κάρτες Visa και αποτελεί έναν δείκτη της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης με όλους τους τρόπους πληρωμών.

Δεδομένου ότι 1 στα 6,75 ευρώ δαπάνης στην Ευρώπη πραγματοποιείται με κάρτες Visa, το Βαρόμετρο αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες καταναλωτικής δαπάνης.