A- A+
Χαμηλότοκα δάνεια αναπτυξιακού χαρακτήρα από 14 τράπεζες με εγγύηση ΕΤΕΑΝ
Χαμηλότοκα αναπτυξιακά δάνεια, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα χορηγήσουν έως το τέλος του 2013 14 τράπεζες, στο πλαίσιο της δράσης «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση».

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που στοχεύει στη διοχέτευση φθηνής ρευστότητας στην αγορά για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Η δράση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τις 14 τράπεζες που υπέβαλαν εμπρόθεσμα αίτηση για συμμετοχή σε αυτήν.

Πρόκειται για τις εξής:

1. ALPHA BANK
2. ATTICA BANK
3. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
4. EFG EUROBANK SA
5. NEA PROTON BANK
6. ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
7. PROBANK A.E.
8. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
9. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
10 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
11. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
12. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
13 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
14. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Οι προσφορές των τραπεζών

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα συνολικά κεφάλαια του Ταμείου καθορίζονται με βάση τη σχέση συνεπένδυσης μεταξύ ΕΤΕΑΝ και Τραπεζών, η οποία διαμορφώνεται σε 1:1 και μέχρι του ποσού των 225 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην συμμετοχή της ΕΤΕΑΝ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικών πόρων.

Οι προσφορές των τραπεζών ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ περίπου, υπερκαλύπτοντας κατά σχεδόν 55% την αρχικώς προϋπολογιζόμενη συμμετοχή τους στο Ταμείο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ταμείο από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών παραμένει ανοιχτή, σε όλη τη διάρκεια ισχύος της δράσης, μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του.

Τι χρηματοδοτείται

Ως επιλέξιμες νοούνται οι δαπάνες που χρηματοδοτούν υποχρεώσεις σχετιζόμενες με τον εμπορικό / συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης, ως μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ιδιαιτέρως δε επενδύσεις που σχετίζονται με την δημιουργία ή την επέκταση μιας επιχείρησης ή την ίδρυση.

Μεταξύ άλλων επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, μισθολογικό κόστος, αποθεμάτων, γενικών εξόδων κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση ο Ενδιάμεσος ή Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί που θα επιλεχθούν (ΕΧΟ) θα πρέπει να μεριμνούν ώστε το προϊόν του δανείου να άγεται για την εκπλήρωση του σκοπού της χρηματοδότησης και να τηρείται στο δανειακό φάκελο το σχετικό δικαιολογητικό.

Μη επιλέξιμες δαπάνες

Από την άλλη πλευρά τα δάνεια δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα ακόλουθα:

  • Δαπάνες που χρηματοδοτούν χρηματοικονομικές δραστηριότητες, δραστηριότητες real estate (όχι σαν μέρος στις παραγωγικής επένδυσης) ή που επιτρέπουν χρηματοδότηση στον τελικό καταναλωτή.
  • Δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με εξαγωγές, ιδίως δε αυτές που συνδέονται άμεσα με στις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με στις τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με τη συνήθη εξαγωγική δραστηριότητα στις επιχείρησης και στις δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό ΕΚ 1998/2006 (de minimis).
  • Δαπάνες για την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών οι οποίες χορηγούνται σε επιχειρήσεις που εκτελούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων και στις δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό ΕΚ 1998/2006 (de minimis).
  • Εξόφληση υποχρεώσεων από υφιστάμενο δανεισμό
  • Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις περιπτώσεις που μπορεί να ανακτηθεί ακόμα και αν δεν ανακτάται