A- A+
Οι επτά μετοχές που προτείνει η Saxo Bank για επένδυση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ακολουθώντας μια πτώση κατά 90,7% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου του 2007, οι ελληνικές μετοχές φαίνεται να άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδό τους τον Μάιο του 2012, αναφέρει η Saxo Bank.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, μετά από τις εθνικές εκλογές και τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά 100,9%, ενώ υπάρχει περαιτέρω περιθώριο για τους επενδυτές.

Η Saxo Bank, από την πληθώρα των μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εντοπίζει επτά, οι οποίες θεωρεί ότι αξίζουν την προσοχή των επενδυτών.

Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια είναι η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση των 500 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και μια θετική και αξιοπρεπής απόδοση στο επενδεδυμένο κεφάλαιο, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Βάσει των αποτελεσμάτων, οι τρεις καλύτερες ελληνικές μετοχές είναι ο ΟΠΑΠ, η ΜΕΤΚΑ και η JUMBO. Πρόκειται για τρεις υγιείς εταιρείες, με καλές αποδόσεις στο συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο και στα ίδια κεφάλαιά τους.

Επιπλέον, η αποτίμηση αυτών των εταιρειών δεν είναι υψηλή, εάν συγκριθεί η κερδοφορία τους με τις αντίστοιχες εταιρείες της Ευρώπης.

Οι ΤΟP μετοχές

Για την αποτίμηση των εταιρειών η Saxo Bank χρησιμοποίησε τη συνολική αξία των ιδίων κεφαλαίων και των υποχρεώσεων της εταιρείας (Enterprise Value), που υπερβαίνει το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο.

Οι τρεις μετοχές που αναφέρθηκαν, εμφανίζουν ήδη μια απόδοση της τάξης του 20% από την αρχή του έτους, όμως δεδομένης της αποτίμησής τους, των πολύ καλών δεικτών τους, καθώς και της βελτιωμένης εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας, η Saxo Bank θεωρεί ότι οι τρεις αυτές μετοχές θα κινηθούν ανοδικά κατά τη διάρκεια του 2013.

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται αναλυτικά οι επτά μετοχές που ξεχωρίζει η Saxo Bank: