A- A+
ΦΠΑ: Το νέο σύστημα απόδοσης - Καταργούνται οι δόσεις και έρχονται κατασχέσεις για τους ασυνεπείς
Στην κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης πληρωμής του ΦΠΑ σε 3 δόσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα προχωρεί σε ελέγχους εξπρές για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Πρόκειται για μία απαίτηση της τρόικας, η οποία εκτιμά ότι το τρέχον σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ ευνοεί την μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δε θέλουν ή δεν μπορούν να τον καταβάλλουν.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την κατάργηση της δυνατότητας καταβολής του φόρου σε δόσεις και τη διενέργεια ελέγχων που θα οδηγούν σε άμεσες κατασχέσεις για όσους δεν πληρώνουν.

Το νέο σύστημα

Η εξόφληση του ΦΠΑ θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:

  • Στις 20 του μήνα που πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ θα υποβάλλεται η περιοδική δήλωση και θα καταβάλλονται 10 ευρώ
  • Ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα εξόφλησης του συνόλου του ΦΠΑ έως το τέλος του ίδιου μήνα
  • Εάν δεν το πληρώσει θα καθίσταται ληξιπρόθεσμος και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις

Οι ποινές

Σε περίπτωση που υποβληθεί η περιοδική δήλωση, αλλά δεν εξοφληθεί ο ΦΠΑ, θα παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα διακανονισμού, ενώ θα γίνονται και κατασχέσεις καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όταν όμως δεν υποβληθεί η περιοδική δήλωση ΦΠΑ, οι έλεγχοι θα είναι εξπρές, καθώς θα διενεργούνται εντός τριών ημερών και οι κατασχέσεις για την απόδοση των οφειλομένων στα κρατικά ταμεία θα είναι άμεσες.

Για το λόγο αυτό θα απελευθερωθεί προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να προχωρούν οι έλεγχοι το συντομότερο δυνατόν.