A- A+
Προς κατάργηση το σύστημα συλλογής αποδείξεων με …εντολή τρόικας
Την κατάργηση του τρέχοντος συστήματος συλλογής αποδείξεων και την αντικατάστασή του με ένα νέο, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, ζητά η τρόικα με νέες της εκθέσεις.

Συγκεκριμένα, η τρόικα επισημαίνει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν από τον ερχόμενο Μάιο τη νέα νομοθεσία, με κεντρικό στόχο την απλοποίηση του κώδικα φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση αναφέρει ξεκάθαρα ότι το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, όπως σήμερα ισχύει, θα καταργηθεί.

Σύστημα με τραπεζικές κάρτες

Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένεται η καθιέρωση σημαντικών κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις για να εξασφαλίσουν την προβλεπόμενη έκπτωση φόρου. Απλώς η καταγραφή των αποδείξεων θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από το Μάιο και μετά.

Παράλληλα, εξετάζεται η άμεση απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, δια της παρακράτησής του από την τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα το καταβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών.

Κληρώσεις με SMS

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών μελετάει κίνητρα για τους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις.

Ένα από αυτά είναι ο αριθμός κάθε απόδειξης που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος να αποστέλλεται από τον καταναλωτή με μήνυμα (SMS) από κινητό σε μια βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και να πραγματοποιείται στη συνέχεια ηλεκτρονική κλήρωση.

Εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό αυτής.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών.