A- A+
Όλι Ρεν: Κίνδυνος για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ – Τι γίνεται με «κούρεμα» καταθέσεων
Για τον κίνδυνο η Κύπρος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, προειδοποιεί ο Επίτροπος αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο κ. Ρεν ασκεί κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία, όπως εξηγεί, εξακολουθεί να αμφισβητεί την συστημική σημασία της χώρας.

«Ακόμη και όταν προέρχεσαι από ένα μεγάλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχεις συναίσθηση ότι κάθε μέλος του ευρώ έχει συστημική σημασία», δηλώνει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και τονίζει: «Εάν η Κύπρος καθίστατο άτακτα αφερέγγυα, τότε η συνέπεια θα ήταν, με μεγάλη πιθανότητα, η έξοδος από την Ευρωζώνη».

Ο ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ακόμη ότι η υπόσχεση των χωρών της Ευρωζώνης να διατηρήσουν την ενότητα της νομισματικής ένωσης είχε καθησυχαστική επίδραση στις αγορές και προσθέτει: «Δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύσουμε αυτή την επιτυχία».

Ανόητη ιδέα το κούρεμα

«Δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα να γίνεται συζήτηση για κούρεμα των καταθέσεων», δήλωσε νέος ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, μετά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου από τον τέως ΥΠΟΙΚ Βάσο Σιαρλή.

Όπως μετέδωσε το Stockwatch, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο το κούρεμα των καταθέσεων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι γι’ αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Δεν μπορώ να καταλάβω», είπε, «από πού προέρχονται αυτά τα οποία συνδέονται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», προσθέτοντας «υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις».

Ο κίνδυνος απωλειών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που συζητείται δεν αφορά το «κούρεμα» των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων από την ΕΕ, αλλά κεφάλαια που διατηρούν στις κυπριακές τράπεζες καταθέτες τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα απώλειας κεφαλαίων για Έλληνες και Κύπριους καταθέτες. Οι υπόλοιποι, εκτός ΕΕ αποταμιευτές, εφόσον προωθηθεί μία τέτοια λύση, θα υποστούν απώλειες για το ύψος των καταθέσεων πάνω από το όριο ασφαλείας των 100.000 ευρώ.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο η ΕΚΤ να δεχθεί το οποιοδήποτε «κούρεμα» καταθέσεων, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ για να γλυτώσει μερικά δισ. ευρώ για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Άλλωστε, οι επενδυτές έχουν ήδη λάβει από την ΕΕ τη διαβεβαίωση πως η περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι ιδιώτες ομολογιούχοι επωμίστηκαν ζημίες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ήταν μοναδική.