A- A+
Έρχονται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων με …email
Με ηλεκτρονικά μέσα θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες του δημοσίου για τα χρέη τους, με βάση νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι εφορίες θα μπορούν δημεύουν μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις και ενοίκια.

Στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που βρίσκεται προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, περιλαμβάνονται διατάξεις που βάζουν τέλος στην επίδοση ειδοποιητηρίων κατάσχεσης με δικαστικούς επιμελητές.

Από εδώ και στο εξής η ειδοποίηση των οφειλετών θα γίνεται με email, καθώς θεσπίζεται η δυνατότητα κοινοποίησης των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων και Πιστωτικών Ιδρυμάτων (μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια, επιδοτήσεις) με ηλεκτρονικά μέσα.

Πλειστηριασμοί ακινήτων

Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς εξπρές και άμεση εξόφληση των οφειλομένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ασχέτως της δικαστικής κατάληξης της υπόθεσης, καθώς ο φορολογούμενος διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για ακύρωση της απόφασης.

Το Δημόσιο θα έχει προτεραιότητα στην κατάταξη των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Σήμερα, το Δημόσιο για να εισπράξει χρήματα από πλειστηριασμό ακινήτων θα πρέπει να έχει τελεδισικίσει η απόφαση και μέχρι τότε τα χρήματα παραμένουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κίνητρα στους οφειλέτες

Από την άλλη πλευρά δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους πριν από την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις έχοντας λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις.

Παράλληλα καθιερώνεται η επιλογή προς έλεγχο των υποθέσεων των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, καθώς και κριτήρια που σχετίζονται με τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν.

Με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος εστιάζει στις υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον και συγχρόνως αυξημένη προσδοκώμενη εισπραξιμότητα απαραίτητη για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, τη χρονική αυτή περίοδο.